Den ”humanitära zonen” i Gaza krymper efter ny evakueringsorder

Publicerad 2024-07-22 22.55

Återigen uppmanar israeliska militären, IDF, civila palestinier att fly.

Den här gången berör evakueringsordern ett område inom den av IDF utpekade ”humanitära” zonen.

Samtidigt överstiger den totala dödssiffran i Gaza 39 000 människor, enligt hälsodepartementet i Gaza.

Följ ämnen
Israel
Gaza

På måndagsmorgonen utfärdade Israels militär, IDF, ännu en evakueringsorder till civila i södra Gaza. Den ”humanitära zonen” al-Mawasi har ”justerats”, skriver IDF i ett inlägg på X.

Israel ska genomföra ”kraftfulla operationer” i de östra delarna av Khan Yunis, skrev IDF och hävdade bland annat att raketer avfyrats från området.

Ungefär tre timmar senare kom de första rapporterna om dödliga attacker.

Vid 10.30 på måndagsförmiddagen meddelade sjukvårdspersonal på Nassersjukhuset i Khan Yunis att 27 människor dödats.

På måndagseftermiddagen hade dödstalet stigit till minst 37 människor.

Attack mot Khan Yunis på måndagen.

Stor risk för Polio

FN, en rad hjälporganisationer och palestinier i Gaza har länge sagt att det inte finns någon säker plats inom den belägrade landremsan.

FN uppskattar att upp till 1,5 miljoner människor numera befinner sig i den så kallade humanitära zonen runt kustområdet al-Mwasi. Även den har flera gånger utsatts för israeliska bombardemang.

Förra månaden dödades omkring 90 palestinier där.

Samtidigt sprids sjukdomar ”utom kontroll” i Gaza, enligt världshälsoorganisationen WHO.

– Det var sorgligt nog väntat eftersom hela Gazas befolkning har berövats viktig sjukvård som syftar till att hindra och kontrollera spridningen av sjukdomar i över nio månader, säger talespersonen Christian Lindmeier till AFP.

I går meddelade IDF att israeliska soldater ska vaccineras mot polio, efter att höga koncentrationer av det mycket smittsamma viruset hittats i avloppssystemet i Gaza.

39 000 dödade

”Palestinier i Gaza tvingas röra sig som mänskliga flipperkulor genom ett landskap fullt av förstörelse och död. Ingen plats är säker. Allt är en potentiell dödszon”, sa FN:s generalsekreterare António Guterres i början av juni.

Den senaste månaden har IDF uppmanat hundra tusentals palestinier att fly från både Khan Yunis, Rafah och Gaza stad. Den 9 juli fördömde FN:s kontor för mänskliga rättigheter evakueringsordrarna.

På måndagen översteg den totala dödssiffran i Gaza 39 000 människor, enligt hälsodepartementet i den Hamaskontrollerade landremsan.

I området befinner sig runt 400 000 palestinier.

”Vi är trötta”

I området som måndagens evakueringsorder gäller befinner sig runt 400 000 palestinier, som nu tvingas fly – ofta till fots.

– Vi är trötta, säger Ahmed Sammour till Reuters.

Han befinner sig vid nu Nassersjukhuset och har sedan tidigare förlorat släktingar i israeliska bombningar i östra Khan Yunis. Varje dag dödas våra barn, säger Ahmed Sammour till nyhetsbyrån.

Efter morgonens evakueringsorder fanns inte tillräckligt med tid för att hinna fly innan den första israeliska attacken slog till mot området, tillägger han.

– Ingen sa åt oss att evakuera. De lät fyra våningar störta ner över civila.

Följ ämnen i artikeln