Risk för polio i Gaza – soldater vaccineras

TT

Publicerad 2024-07-21 13.27

Israeliska stridsvagnar vid gränsen till Gaza den 14 juli.

Den israeliska militären, IDF, ska vaccinera sina soldater mot polio efter att höga koncentrationer av det mycket smittsamma viruset hittats i avloppssystemet i Gaza.

Vaccinationen av soldaterna kommer att inledas i Israel de kommande veckorna, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att det råder hög risk i Gaza för spridning av polio, som kan leda till missbildningar och barnförlamning, i spåren av Israels anfall mot landremsan. Inga fall av polio har dock konstaterats hittills, uppger WHO.

Avloppsvatten flyter mellan de tält som används av tiotusentals palestinska flyktingar i Gaza. IDF:s sjukvårdspersonal i Gaza har uppmanats att vara extra noga med den personliga hygienen och uppmärksamma på symtom hos soldaterna. IDF betonar att soldaterna inte använder Gazas vattensystem och att armén tar med sig stora mängder vatten från Israel för dricksvatten och hygien, skriver Haaretz.

Gazas sjukvård har försämrats kraftigt på grund av israeliska bombningar sedan kriget mellan Hamas och Israel inleddes i oktober förra året. Endast 16 av 36 sjukhus är delvis i funktion.

WHO-talesmannen Christian Lindmeier säger till AFP att fynden av poliovirus är ”extremt oroande” och att WHO tror att många fler sjukdomar sprids ”utom kontroll” i Gaza.

– Och det var sorgligt nog väntat eftersom hela Gazas befolkning har berövats viktig sjukvård som syftar till att hindra och kontrollera spridningen av sjukdomar i över nio månader, säger Lindmeier till AFP.