ICJ: Israels bosättningspolitik är brottslig

Uppdaterad 19.11 | Publicerad 15.42

Domaren Nawaf Salam.

FN:s högsta domstol har under fredagen uttalat sig om Israels ockupation av Palestina.

Det är första gången de tar ställning till om den 57-åriga ockupationen är laglig eller inte.

– Domstolen är kapad av islamister, skriver en parlamentariker för Netanyahus högerextrema parti Likud.

Den internationella domstolen ICJ, FN:s domstol, uttalar sig om Israels ockupation av de palestinska områdena, inklusive östra Jerusalem.

Domaren Nawaf Salam säger bland annat att Israels bosättningspolitik och hur Israel använder naturresurserna i områdena står i strid med internationell rätt.

Domstolen finner också att Israel måste betala skadestånd för de skador som har orsakats av ockupation och att de har en skyldighet att avsluta sin närvaro där.

Den palestinska myndigheten på Västbanken beskriver ICJ:s yttrande som en "stor dag för Palestina".

– Detta är världens högsta juridiska organ som nu har presenterat en detaljerad analys av vad som sker genom Israels långa ockupation och kolonisation av det palestinska territoriet i strid med internationell rätt, säger utrikestalespersonen Varsen Aghabekian Shahin till nyhetsbyrån AFP.

Netanyahu: Felaktigt beslut

Flera högt uppsatta israeliska politiker, inklusive landets premiärminister, har kritiserat den internationella domstolens uttalande. Netanyahu skriver på X att ”det judiska folket är inte erövrare i sitt eget land”.

–Inget felaktigt beslut i Haag kommer att förvränga denna historiska sanning och legaliteten av israelisk bosättning i alla territorier i vårt hemland kan inte bestridas, skriver han.

Yuli Edelstein, ledamot i parlamentet för Likudpartiet kritierar även han, likt sin partiledare, ICJ och skriver att FN har blivit kapat av islamister.

ICJ väntas också yttra sig generellt om Israels ockupation av palestinska territorier. Det är första gången som ICJ tar ställning till om den 57-åriga ockupationen är laglig eller inte.

Eviatar-utposten på den av Israel ockuperade Västbanken.

ANNONS