Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Pressad Pehrson spurtar för att hålla L kvar i Bryssel: ”Svagt positiv”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-08

I valrörelsens slutskede gör L-ledaren Johan Pehrson ett sista försök för att häva partiet över spärren.

Misslyckas han kan L stå inför en ny storm som kan påverka Tidösamarbetet.

– Det blir en omfattande debatt om allt från budskap till betoning, kandidaters prestationer och min prestation, säger Johan Pehrson.

Viksjö centrum, Järfälla. Tre liberala lokalpolitiker står och delar ut kampanjmaterial utanför Ica-butiken.

– Ska Johan komma? frågar en av dem när Aftonbladet frågar om partiledaren är på ingång. Den akademiska kvarten är rejält överskriden.

Informationen om att Johan Pehrson ska agera draghjälp i Järfälla har inte nått kampanjarbetarna på plats.

Johan Pehrson är ute på valspurt för att häva Liberalerna över fyraprocentsspärren. För marginalerna är små.

Mörka moln hopar sig och det börjar regna över Viksjö centrum. Valarbetarna står kvar och kämpar på.

I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning hamnade L på magra 3,1 procent. I DN/Ipsos mätning som publicerades i fredags fick L 3,7 procent.

Att Sveriges mest EU-vänliga parti förlorar sitt enda mandat i Bryssel ligger i tangentens riktning.

Liberalerna landade på 3,1 procent i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

SD-samarbetet tynger i EU-valrörelsen

Flera partimedlemmar som Aftonbladet talat med säger att Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna gör att väljare tvekar på att lägga sin röst på L även i EU-parlamentsvalet.

En av de lokala företrädarna i Viksjö säger att januariavtalet var ”puckat” men att beslutet att gå ur det och ingå i Tidöavtalet också det var ”puckat”.

Väljarna vet helt enkelt inte var man har L. I valrörelsen märks konsekvenserna av det av.

Till slut dyker han upp, Johan Pehrson. Glad i hågen, här ska väljare övertygas. Regnet har dragit förbi och solen skiner igen.

– Jag är svagt positiv. Från det att man började mäta Europaparlamentsvalet har vi fått flera mätningar där vi har tydligt över fyra procent, någon gång ligger vi på eller strax under fyra. Jag inser alvaret, säger Johan Pehrson.

L:s kampanj i riksdagsvalet 2022 vilade tungt på partiledarens konsumtion av varmkorv. ”Killen vid grillen” blev Pehrsons signum.

På Ica i Viksjö finns varmkorv för fem kronor stycket. Trots det fördelaktiga priset blir det dock ingen korv för Johan Pehrson.

I valanalyserna har partiet kommit fram till att ”killen vid grillen” var både ett lyckat och misslyckat grepp. Det lockade män, men det blev också väldigt grabbigt.

Nu lutar sig L på i huvudsak tre sakfrågor: Stödet till Ukraina, införandet av euron och förbud av Tiktok.

Partiet vill att EU tvingar fram en försäljning av den kinesiska ägaren av Tiktok. L vill också införa ett nattlås mot sociala medier för barn inom EU.

Vill förbjuda Tiktok – intervjuas av Tiktok-profil

Trots den hårda tonen mot Tiktok ska Johan Pehrson intervjuas av Tiktok-stjärnan Christian Skogsgårdh, också känd som ”Tiktok-Chrille”, på plats i Viksjö.

Vad gör man inte för några röster?

Christian Skogsgårdh ställer frågor om epa-traktorer, snus och hur unga ska få sommarjobb. Han har träffat samtliga partiledare i valrörelsen, förutom Jimmie Åkesson.

– Kidsen gillar lätta svar, säger Christian Skogsgårdh.

Unga väljare, som är de största användarna av Tiktok i Sverige, är troligen inte särskilt sugna på att L:s politik ska bli verklighet.

Christian Skogsgårdh tycker inte, föga förvånande, att Tiktok ska förbjudas. Tjänsten är hans levebröd.

– Det vore dumt att säga att det ska förbjudas, då har jag inget jobb, säger han.

– Det är fantastiskt roligt med sociala medier, men det är ett problem när ungar sitter och tittar på sociala medier i fem, sex ibland åtta timmar om dagen, kontrar Johan Pehrson.

– Man blir en konsument där algoritmerna äter sig in i hjärnan.

Herrarna är överens om att vara oense.

Om Åkessons tal: ”Skriet från vildmarken”

Valspurten går vidare – nu mot Sollentuna centrum. Här finns alla partier på plats med partitält och valarbetare.

Och fika, förstås.

Johan Pehrson tar en kopp kaffe hos Vänsterpartiets tält, en kaka från Socialdemokraterna. Sedan bär det av nedåt pendeltågsstationen.

Anna-Lena Johansson, kommunalråd i Sollentuna, är en stark kritiker till att hennes parti samarbetar med SD. Hon säger att frågan om samarbetet absolut kommer upp i samtal med väljarna.

Johan Pehrson delar den bilden.

– Man märker att det är var sjunde-åttonde som tar upp den frågan. De är uppenbart för en annan regering, så det kanske inte är så konstigt, säger partiledaren.

På lördagen skickade SD ut ett sms till boende i södra Stockholm där de kritiserar TV4 och uppmanar väljare att rösta.

Ett tilltag som Johan Pehrson är kritisk till.

– Jag blir väldigt upprörd när man visar en sådan kraftigt alternativ världsbild. När Jimmie Åkesson efter Kalla faktas reportage har ett enormt utfall som ”skriet från vildmarken” mot media. Det blir väldigt dramatiskt och flyttar gränsen på ett sätt som jag tycker är väldigt, väldigt dåligt.

Vad tänker du om sms:et i dag?

– Det är ett sätt att förhålla sig till massmedia som jag tycker är helt orimligt. Men det är inte ovanligt att ytterkantspartier beter sig så, därför är jag kritisk till det också.

Ny intern strid kan vänta: ”Får ju kanske en skjuts”

Valspurten går vidare mot ett tredje stopp. I ett välbärgat villaområde vid vattnet mitt emot Djursholm ska det knackas dörr.

Toppnamnet Karin Karlsbro möter upp på plats.

I slutfasen av valrörelsen har Liberalerna skiftat mot att fokusera mer på att locka stödröster för att klara sig kvar i EU-parlamentet.

Framför allt är det euron som ska fånga in borgerliga väljare från M, KD och eventuellt C till Liberalerna.

Johan Pehrson tror att det kan handla om personer som tidigare röstat på L som nu kan komma tillbaka till partiet.

Det är personer som är tveksamma till SD-samarbetet, men som inser att EU-parlamentet fungerar annorlunda och att L inte behöver ha samröre med SD nere i Bryssel.

– Stödröster är människor som säkert många gånger har röstat på Liberalerna som kan känna, oavsett vad man känner inför inrikespolitiken, att liberala idéer om ett starkare Europa, för ett starkare Sverige, är något positivt, säger Johan Pehrson.

Pehrson hoppas på stödröster.

Om Liberalerna skulle åka ur EU-parlamentet ser L-ledaren framför sig en lång och svår intern debatt om vägvalet på hemmaplan.

Det kan få konsekvenser även för inrikespolitiken, siar han. Udden kan komma att riktas mot honom själv och partiledarskapet kan utmanas.

En tuff tid väntar Liberalerna om de åker ur EU-parlamentet.

– Det blir en omfattande debatt om allt från budskap till betoning, kandidaters prestationer och min prestation, säger Johan Pehrson.

– Vi har ju en situation i Liberalerna där flera företrädare tycker att det vore bättre om vi har en annan regering. Den frågan får ju kanske en skjuts i ett sådant läge.

Ert vägval kommer att ifrågasättas då?

– Ja.

ANNONS