L-ledarens brev till partiet i valspurten: ”Farligt nära spärren”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-05

Johan Pehrson (L) vädjar i brev till partiets medlemmar inför EU-valets slutspurt.

L-ledaren Johan Pehrson skickar ut ett brev till partiet där han vädjar till medlemmarna om att ge allt i EU-valets slutspurt.

I ett försök att lyfta Liberalerna över spärren skiftar partiet nu fokus.

”Vi som parti balanserar farligt nära spärren”, skriver Johan Pehrson till partiet.

Liberalerna ligger risigt till i opinionen inför EU-parlamentsvalet på söndag.

I Aftonbladet/Demoskops mätning som publicerades på onsdagen fick partiet ynka 3,1 procents stöd av väljarna.

Situationens allvar får nu partiledaren Johan Pehrson att skicka ut ett internt brev till partiet där han vädjar till medlemmarna om att arbeta hårdare i valspurten.

”Det är allvar nu och jag vill med bara ett fåtal dygn kvar till det att vallokalerna stänger uppmana er alla att ta er ut på gator och torg för att sprida liberal politik efter bästa förmåga”, skriver Johan Pehrson i brevet som Aftonbladet tagit del av.

”Kan få konsekvenser för svensk politik”

L-ledaren skriver vidare i brevet att partiet har 4,2 procent i en sammanvägning av mätningarna, men den magra marginalen gör att partiledningen känner sig osäker inför valdagen på söndag.

”Det är ingen hemlighet att vi som parti balanserar farligt nära spärren”, skriver Johan Pehrson till partiet.

Om L skulle åka ur EU-parlamentet, kan det också färga av sig på inrikespolitiken, slår Johan Pehrson fast.

”Många går inte och röstar i Europaparlamentsvalet, men resultatet kan även få konsekvenser för svensk politik.”

EU-valet närmar sig, redan nu har många förtidsröstat.

Skiftar fokus mot stödröster

Enligt en källa med insyn ska partiet nu, i valrörelsens sista stund, ställa om mot att försöka få stödröster från andra borgerliga partier.

– I och med att resultatet kan komma att påverka även svensk politik är förhoppningen att borgerliga väljare ska låna ut sin röst till L, säger källan.

I sitt brev till partimedlemmarna skriver Johan Pehrson att de stora partierna tvekar kring att fördjupa samarbetet i EU. Det ska locka över potentiella stödröster för L.

”Om man som väljare vill låna ut sin röst till ett parti som driver på för ett starkare Europa och Sverige, då är Liberalerna det självklara valet”, skriver L-ledaren.

Euron ses som nyckeln till framgång

För att få stödröster kommer partiet att fokusera hårdare på frågan om att införa euron i Sverige, enligt en centralt placerad källa i partiet.

Detta trots att euron inte beslutas av EU-parlamentet. Det är en fråga för den Sveriges riksdag.

Men i sitt brev till L-medlemmarna pekar Johan Pehrson likväl just på euron som ett potentiellt lockbete som kan ge stödröster till hans parti.

”Fånga gärna upp de tveksamma väljare som lämnar andra partiers valstugor utan tydligt besked i frågan, för vi har svaret”.

LÄS VIDARE