Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Äter invandrare amerikanernas husdjur – vi reder ut sju påståenden från debatten

Uppdaterad 14.36 | Publicerad 12.56

Vad tycker Harris om fracking? Varför kom Victor Orbán på tal? Vem är marxist och vem äter husdjur?

Efter debatten vände sig folket till Google för svar.

Debatten mellan Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Kamala Harris genererade många googlingar på ämnen som behandlades i ABC:s studio.

Men vad sökte tittarna på – och vad betyder det?

Frackingfält i Texas

1. Vad tycker Harris om fracking?

Fracking är en teknik för att få fram olja eller gas ur skiffer. På svenska kallas det hydraulisk spräckning. Tekniken är ifrågasatt för att den är dålig för miljön och klimatet. Ett argument för fracking i USA är att det gör landet mindre beroende av att importera energi.

För fem år sedan sa Kamala Harris att hon ville förbjuda fracking. Men i nattens debatt hade hon en annan åsikt.

– Jag kommer inte att förbjuda fracking. Jag har inte förbjudit fracking som vicepresident i USA.

Debatten hölls i Philadelphia i staten Pennsylvania, där fracking förekommer.

Trump svarade Harris:

– Om hon skulle vinna valet skulle fracking i Pennsylvania sluta dag ett.

2. Vad är Project 2025?

Tankesmedjan The Heritage Foundation har tillsammans med flera andra konservativa organisationer tagit fram en plan för Donald Trump om han vinner valet. Den kallas ”Project 2025” och innehåller bland annat konkreta politiska förslag till Donald Trump om han vinner valet. Flera av dem går ut på att presidenten ska få större makt. Det finns också en rad sakpolitiska förslag om hur Republikanerna kan förändra reglerna kring bland annat abort, migration och klimat.

Kamala Harris tog upp ”Project 2025” tidigt i debatten, rapporterar The Hill.

– Du kommer att få höra från samma gamla trötta spelbok. En bunt lögner, klagosånger och öknamn. Vad du kommer att få höra är en farlig och detaljerad spelbok som kallas ”Project 2025”, sa Harris.

Trump sa att dokumenten hade ”några bra och några dåliga” idéer. Han distanserade sig också från projektet och sa att han inte läst det och inte kommer att läsa det.

– Som ni vet och som hon vet har jag ingenting med ”Project 2025” att göra.

Ungerns president Viktor Orbán

3. Viktor Orbáns stöd

Kamala Harris sa att världsledare skrattar åt Trump. Som motbevis använde republikanen Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

– Låt mig bara säga om världsledare. Viktor Orbán, en av de mest respekterade männen, de kallar honom en stark man. Han är en tuff person. Smart premiärminister i Ungern. De sa: Varför håller världen på att explodera?

Trump fortsatte:

– Han sa ”för att ni behöver få tillbaka Trump som president. De var rädda för honom. Kina var rädd”.

Trump sa också att Orbán sagt att Nordkorea och Ryssland var rädda för Trump.

Harris svarade att det är välkänt att Trump beundrar diktatorer och vill bli en diktator själv.

4. Äter invandrare husdjur?

I en lokal Facebookgrupp för invånare i staden Springfield i Ohio började falska påståenden om att invandrare från Haiti äter husdjur spridas. Påståendena spreds sedan vidare av högt uppsatta republikaner. Donald Trumps vicepresidentkandidat J D Vance skrev på sociala medier: ”Rapporter visar att människor har fått sina husdjur bortförda och uppätna av personer som inte borde vara i det här landet".

I debatten upprepade också Donald Trump påståendet:

– I Springfield äter de hundar. Folket som kom dit, de äter katterna. De äter husdjuren som tillhör dem som bor där.

Polisen i Springfield har sagt att det inte finns några trovärdiga rapporter om skadade husdjur. Påståendet om husdjuren är en av 33 lögner från Trump som CNN:s faktagranskare Daniel Dale listar.

5. Roe vs Wade

1973 avgjordes rättsfallet Roe vs Wade i USA, som innebar att rätten till abort skyddas i konstitutionen. Därmed blev alla delstater tvugna att tillåta abort. I juni 2022 rev högsta domstolen i USA upp det då 49 år gamla beslutet. Det blev upp till varje delstat att bestämma om abort skulle tillåtas.

Trump har hyllat högsta domstolen för beslutet att riva upp Roe vs Wade. Under debatten mot Kamala Harris sa Trump att Demokraternas syn på abort är så extrem att de stödjer att barn dödas efter att ha fötts. Också det påståendet finns med på CNN:s lista över Donald Trumps lögner under debatten. Påståendet fick också tv-kanalen ABC:s moderator Linsey Davis att bryta in och säga att det inte är lagligt att avrätta bebisar i någon stat.

Kamala Harris vill att rätten till abort ska skyddas i hela USA. Hon sa att om kongressen tar fram en lag som återinför rättigheterna som Roe vs Wade innebar skulle hon ”stolt skriva på” om hon väljs till president. Hon fördömde också enskilda staters abortförbud och attackerade Trump för hans roll när Roe vs Wade revs upp. Trump hade tillsatt tre av domarna som röstade för att upphäva domen.

– Donald Trump ska verkligen inte berätta för en kvinna vad hon ska göra med sin kropp, sa Harris.

John McCain 2017.

6. Stöttade John McCain Obamacare?

Senatorn John McCain som dog 2018 kom upp när debatten handlade om sjukvård. Donald Trump sa att han vill försöka skrota Obamacare. Sjukvårdsreformen som ska ge fler amerikaner tillgång till vård lanserades av tidigare presidenten Barack Obama.

Republikanerna var nära att rösta bort lagen 2017. Men det föll på en röst. Senator John McCain var en av tre republikaner som bröt partilinjen och därmed räddade Obamacare.

– Den nu bortgångne, store, John McCain, gick ner på golvet i senaten och sa ”nej, det gör du inte. Du blir inte av med lagen”, sa Harris.

De flesta republikaner i kongressen har dock sagt att de inte är intresserade av att försöka skrota lagen igen, även om de vinner presidentposten och majoriteten av platserna i senaten.

Karl Marx

7. Är Harris marxist?

Donald Trump hävdade att Kamala Harris pappa är Marxist och antydde att dottern tagit efter ideologin.

– Hennes pappa är en marxistisk professor i ekonomi och han har varit en bra lärare för henne, sa Trump.

– Alla vet att hon är marxist, sa han också.

NBC News har intervjuat tre före detta studenter till Kamala Harris pappa Donald Harris. De säger att Donald Harris studerade Marx ekonomiska lära när han var verksam vid universitetet Stanford. Han studerade också andra filosofer och tänkare. Ingen av studenterna höll med om att Donald Harris är Marxist.

Kamala Harris reagerade på motståndarens påstående genom att höja på ögonbrynen, lägga handen på hakan och stirra på sin motståndare med ett roat uttryck i ansiktet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ingen av de experter som faktkollarsajten Politifact frågade ansåg att Kamala Harris politik kunde beskrivas som marxistisk.

ANNONS