Libanon – nästa front i Mellanösterns kaos
Uppdaterad 2017-11-13 | Publicerad 2017-11-12
Libanon är ett litet land men har gång på gång använts som slagfält när stormakter ska göra upp om inflytande.
Efter premiärministerns mystiska avhopp har man återigen kastats in i centrum för en livsfarlig konflikt: Saudiarabien mot Iran.
Nu är oron stor för att Libanon ska bli frontlinje i ett nytt blodigt krig.
Den sunnimuslimske premiärministern Saad al-Hariri avgick under mystiska omständigheter vid ett besök i Saudiarabien den 4 november. Han anklagade samtidigt Iran och deras allierade libanesiska grupp, shiamuslimska Hizbollah, för att så split mellan arabnationerna. Hariri sade att han lämnade sin post eftersom han fruktar att bli mördad.
Avhoppet satte igång ett infekterat ordkrig. Hizbollah, som sitter i Libanons regering tillsammans med Hariris parti, menar att Saudiarabien tvingat Hariri att avgå – och anklagar saudierna för att ”ha förklarat krig” mot Libanon. Högt uppsatta källor i Libanon uppger för nyhetsbyrån AP att saudierna gillrade en fälla för Hariri, att de tagit ifrån honom hans mobil och tvingat honom att läsa upp meddelandet om sin avgång i tv.
Saudiarabien å sin sida säger att det är Libanon som har förklarat krig mot Saudiarabien, med hänvisning till att man låter Hizbollah sitta med i regeringen. För några dagar sedan skickade rebeller i Jemen som är allierade med Iran och Hizbollah en robot mot Saudiarabien, vilket ytterligare spädde på saudiernas ilska.
Libanon är ett mycket litet land, men har gång på gång blivit föremål för storpolitik. Nu har man hamnat i centrum för konflikten mellan Iran och Saudiarabien. Länderna kämpar sedan tidigare om inflytande i Syrien, Jemen och Irak (läs mer här).
Och experter varnar nu för att spänningarna kan eskalera till ett regelrätt krig, där Libanon blir frontlinjen.
– De senaste decennierna har vi aldrig varit så nära stupet som nu. Hotet om regionalt krig har aldrig varit så här reellt, och en konflikt skulle involvera flera olika länder, säger Maha Yahya, chef för tankesmedjan Carnegie Middle East Center, till BBC.
BBC:s korrespondent Martin Patience skriver att konflikten kan bli ännu värre än kriget i Syrien, som på sex år dödat hundratusentals människor och tvingat miljontals på flykt.
”Den så kallade islamska staten är snart besegrad. Det som händer nu – den ökade rivaliteten mellan Saudiarabien och Iran – kan dock bli ännu farligare för regionen och världen”, skriver han.
För att komplicera saken ytterligare av rykten om att Israel ska utnyttja turbulensen i Libanon genom att slå till mot sin långtida fiende Hizbollah, som man utkämpat flera krig mot. Israel ser även med förskräckelse på Irans kraftsamling.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson manade på fredagen om lugn och kräver att både Saudiarabien och Iran slutar lägga sig i libanesisk politik.
”Kan få förödande konsekvenser”
Också FN-chefen António Guterres är bekymrad:
– Det är väsentligt att ingen ny konflikt utbryter i regionen. Det kan få förödande konsekvenser, säger han.
Andra tonar ner risken för krig och påpekar att Saudiarabien bett sina medborgare lämna Libanon fyra gånger de senaste fem åren.
Pär Jönsson på Utrikespolitiska institutet säger att Iran den senaste tiden skaffat sig ett överläge gentemot Saudiarabien i konflikten, bland annat i Syrien och Irak.
– Iran har troligtvis ingen avsikt att angripa Saudiarabien men däremot vill man utvidga sitt militära och politiska inflytande i länderna runtomkring, vilket både Saudiaraben och Israel blivit uppmärksamma på. Det kan leda till att de vill slå till innan Iran blir för starka, trots att ingen vill ha ett krig, säger han.
BAKGRUND:
- Libanon utkämpade ett inbördeskrig 1975–1990, där, något förenklat, kristna, sunnimuslimska och shiamuslimska grupper bekämpade varandra. Även palestinska flyktingar spelade en stor roll i konflikten, där de olika grupperingarna bildade allianser med varandra, som sedan bröts.
- Delar av landet var under lång tid ockuperat av både Israel och Syrien.
- Efter kriget infördes ett nytt politiskt system för att försäkra att varje grupp är representerad: Presidenten skall vara kristen, talmannen i parlamentet shiamuslim och premiärministern sunnimuslim.
- Sedan december 2016 leder Hariri en regering där både hans eget parti Framtidsrörelsen, Michael Aouns kristna parti och Hizbollah ingår.