Trump bakom risken för nytt krig
Två stora krig utspelas redan i Mellanöstern där Iran och Saudiarabien slåss mot varandra via ombud.
Med den upptrappning som pågår av ordkriget känns det tyvärr inte orealistiskt att de börjar slåss direkt mot varandra.
Ett sådant krig vore inte bara förödande för regionen. Det skulle också riskera att ställa USA och Ryssland mot varandra. Precis som kriget i Syrien spillt över till Europa i form av flyktingströmmar och terrorism kan samma sak hända om de två regionala stormakterna Iran och Saudiarabien hamnar direkt i luven på varandra.
Kronprins Mohammed bin Salman har sedan han tog över i januari 2015 visat sig vara en konfliktskapare och risktagare av stora mått. Nyligen tvingade han Libanons premiärminister att avgå under ett besök i Saudiarabien.
Innan dess försökte han använda sin makt till att frysa ut Qatar (för att man inte är lika osams med Iran) ur den arabiska gemenskapen men misslyckats. Precis som det krig han startade i Jemen inte fallit väl ut.
Kvinnoförtryck
Medan Barack Obama försökte inta en mer opartisk roll mellan USA:s traditionella allierade Saudiarabien och fienden Iran har president Donald Trump väldigt tydligt ställt sig helt på Saudiarabiens sida och därmed stärkt Salman i sin övertygelse att han har USA:s fulla stöd för att öka spänningen med Iran.
När Trump besökte Saudiarabien i våras på sin första utlandsresa öste han beröm över Salman och sa inte ett kritiskt ord om varken kvinnoförtryck, brotten mot mänskliga rättigheter eller stödet för terrorism. Däremot uttryckte han stor fientlighet mot Iran. Något som kulminerade i hans försök att undergräva avtalet där Iran lovar att avstå från att skaffa kärnvapen i utbyte mot att de ekonomiska sanktionerna lyfts.
Saudiarabiens ledare vore förmodligen dum om han inte tog chansen att tvåla till Iran medan han har fullt stöd av Vita huset.
Diktatur
Iran och det saudiska kungahuset har i årtionden utkämpat en strid om att vara regionens främsta stormakt. Men har aktat sig noga för att hamna i direkt krig med varandra. Iran och Saudiarabien är båda mäktiga oljestater men medan Iran styrs av ett shiamuslimskt prästerskap så styrts Saudiarabien av en sunnimuslimsk kungafamilj. Gemensamt för dem är att de är diktaturer som förtrycker sin befolkning.
Att det som startade som ett frihetsuppror i Syrien utvecklades till ett storkrig beror främst på att Saudiarabien väldigt snabbt kom till den syriska oppositionens stöd i försöken att störta den Iran-stödde diktatorn Bashar al-Assad. Medan Iran med hjälp av Ryssland gjort allt för att rädda Assad kvar vid makten.
Salman utvidgade kriget via ombud när han våren 2015 startade ett saudilett bombkrig mot de Iranstödda Houtirebeller som tagit över delar av Jemen. Ett krig som FN förklarat som en av världens just nu värsta humanitära katastrofer.
Blod på händerna
Att Irans president Rouhani har blod på sina händer råder ingen tvekan om. Med Salman är inte bättre. Hans senaste drag är att stoppa alla livsmedelstransporter och andra hjälpsändningar från att nå hamnar i Jemen.
Därmed dömer han de sju miljoner jemeniter som är helt beroende av mathjälp till svält och kanske döden.
Uppenbarligen är han beredd att begå presumtiva krigsförbrytelser för att stoppa ärkefienden Irans försök att utöka sitt inflytande. Det är ingen ursäkt att blockaden är ett svar på att houti-rebeller försökte bomba en flygplats i Saudiarabien med raketer som Iran anklagas för att ha försett dem med.
Civilbefolkningen blir en hjälplös bricka i de båda ländernas maktspel.
Fängslar rivaler
Samtidigt försöker kronprins Salman ta ett hårdare grepp om styret på hemmaplan genom att fängsla ett antal rivaler i en efter saudiska förhållanden sällsynt öppen maktstrid.
Förhoppningsvis har han händerna så fulla att ett direkt krig med Iran inte känns som någon bra idé.
Bland det värsta som kan hända är att president Trump fullföljer sin uppsägning av Iranavtalet. I så fall får vi en situation där saudierna misstänker att Iran återupptar sina försök att skaffa kärnvapen och därför känner sig själva tvingade att skaffa massförstörelsevapen.
Då skulle konflikten mellan de två rivalerna få en helt ny och ännu mer allvarlig dimension.