Iran varnar Saudiarabien: ”Ni känner till vår styrka”
Publicerad 2017-11-08
Det upptrappade kalla kriget mellan Iran och Saudiarabien fortsätter.
Nu varnar president Rouhani Saudiarabien och uppger att Iran inte kommer låta Libanon bli en krigsskådeplats efter att premiärministern Saad Hariri avgått.
Hariri tros ha lämnat posten under hot av Saudiarabien i helgen.
Den libanesiske premiärministern Saad Hariri avgick i helgen från sin post med förklaringen att Iran lägger sig i Libanons angelägenheter framförallt genom att stödja shiamilisen Hizbollah.
Han höll talet i Saudiarabiens huvudstad Riyadh och sa att Irans ”händer” i regionen ”kommer att huggas av”. Senare poserade han med den saudiske kungen Salman, 81.
Hans avgång skedde efter turbulenta veckor där USA och Saudiarabien offentligt fördömt Iran, bland annat genom att Trump kritiserat kärnenergiavtalet återkommande, och Hizbollah mött nya amerikanska sanktioner.
Trappas upp
Det hela tycks ha upprört Saudiarabiens ärkefiende Iran, och det kalla kriget stormakterna emellan har trappats upp sedan lördagen.
Nu säger Irans president Hassan Rouhani att hans land inte ”kommer att tveka” att bibehålla stabiliteten i Libanon efter att Hariri avgått, enligt nyhetsbyrån AP.
Dessutom säger han att Saudiarabien inte kommer att åstadkomma något när man hotar Iran med krig efter den missiluppskjutning som skett från Jemen mot Saudiarabien under helgen, och som Saudiarabien pekat ut Iran för att ligga bakom.
– Ni känner till styrkan och positionen för den islamiska republiken. Människor med mer makt än er har varit oförmögna att göra något mot det iranska folket, sa Rouhani under onsdagen enligt nyhetsbyrån AFP.
Blir slagfältet
Flera Mellanösternkännare misstänker nämligen att det vakuum som uppstår efter Hariris avgång kommer att innebära att Libanon, som så många gånger förut, blir slagfältet för krig, den här gången mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiastyrda Iran. I dagsläget slåss de två stormakterna på varsin sida i Syrien, men striderna regnar ofta över på det lilla grannlandet, dit många syriska flyktingar tagit sin tillflykt och som redan påverkas av att regeringen är uppdelad i sitt stöd mellan stormakterna.
Irans president har ringt till den libanesiske presidenten Michel Aoun, som är allierad med Hizbollah, och försäkrat honom att han tror att det libanesiska folket kan ”överbrygga denna upprördhet” och inte låta sitt land bli ”ett slagfält för utländska makter”.
Redan när Hariri avgick i helgen anade många att en turbulent politisk tid skulle följa:
– Det här ger signaler om en ny fas av upptrappning. Libanon kommer att få en svår tid, sa Ali Rizk, en Hizbollahvänlig libanesisk analytiker, till New York Times, och la till att USA nu skulle börja sätta press på shiamuslimska extremister efter att sunnidominerade terrorsekten IS i stort besegrats.