Kronprinsen gör revolution i Saudiarabien
Uppdaterad 2018-02-28 | Publicerad 2017-11-08
Den 32-årige saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans nya revolution sänder chockvågor genom regionen.
På kort tid har arvtagaren fängslat stormrika kungligheter och förklarat krig mot ärkefienden Iran.
– Han positionerar sig själv som den sunnimuslimska världens ledare, säger en källa till brittiska tidningen The Guardian.
Strax över en månad efter det glädjande beskedet om att kvinnor snart ska tillåtas köra bil i Saudiarabien visar kronprinsen Mohammed bin Salman på allvar hur han planerar att styra när han, den mest troliga arvtagaren, tar över efter den åldrande pappan kung Salman, 81.
Plötsligt i helgen beordrade kungen gripandet av elva prinsar, fyra nuvarande ministrar och tio tidigare ministrar. En av dem ska vara miljardären prins Al-Waleed bin Talal, brorson till kung Salman och en av världens rikaste män, med en förmögenhet på 160 miljarder kronor och investeringar i bland annat Twitter, Lyft, Euro Disney och Twentieth Century Fox.
Enligt Bloomberg rasade börsen i Riyadh efter gripandet av bin Talal.
Han, och de andra kungligheterna och ministrarna, ska alla vara misstänkta för bland annat korruption, enligt kungadömet. Och i samband med vågen av gripanden tillsattes en ny myndighet mot just korruption, med kronprins Mohammed bin Salman som chef, med uppgiften att ”bevara statliga pengar och straffat korrupta personer som utnyttjar sina positioner”.
– Att säga att det här var en chock för hela systemet är en underdrift, säger en källa inom det saudiska styret till Guardian.
Sover på madrasser
Bilder på prinsar som nu befinner sig i husarrest och sover på madrasser i ett matsalsrum på det anrika hotellet Ritz Carlton sprids nu över världen.
Experter kallar händelsen för en regelrätt kupp, något som saknar motstycke i historien.
– Beskedet är att allt som brukade vara Saudiarabien inte längre finns kvar. Det här är en revolution. Allt är mycket skört. Vi måste ha tålamod tills det lugnar ner sig, säger en annan källa inom den saudiska regeringen till Guardian.
”Stort förtroende”
Alla är dock eniga om en sak: Det här var ett uppenbart drag från kungadömet för att konsolidera makten hos den framtida kungen Mohammed bin Salman, sedan han vunnit maktkampen mot sin farbror Mohammed bin Nayef, som tidigare såg ut att vara kung Salmans tronföljare, i juni.
USA:s president Donald Trump, vars svärson och rådgivare Jared Kushner nyligen besökte kronprins bin Salman för tredje gången i Riyadh, twittrade sitt medgivande till helgens skeenden under natten till tisdag svensk tid.
”Jag har stort förtroende för kung Salman och kronprinsen av Saudiarabien, de vet exakt vad de gör. Några av de som nu behandlas hårt har ”mjölkat” sitt land i åratal!”, skrev han från sin Asienresa.
32-årige kronprins Mohammed bin Salman, i folkmun kallad MBS, är redan försvarsminister och högst ansvarig för Saudiarabiens krigföring i grannlandet Jemen.
Han styr dessutom den långsiktiga visionen om förbättrad ekonomi och energiförsörjning till år 2030, som kungadömet beordrat.
Och han har redan gett indikationer om vilket Saudiarabien han vill ha i framtiden. Dels genom att förbudet mot kvinnor som kör bil ska tas bort, och dels i en intervju nyligen där han säger sig vilja leda landet mot en mer moderat form av islam, istället för den ärkekonservativa wahhabistiska formen av sunniislam som landet lever under i dag.
Avgick på grund av Iran
Den som vill förstå just hur rejäla chockvågor hans ökade makttagande innebär för Mellanöstern fortsätter att se dagsfärska exempel dagligen.
Exempelvis avgick den libanesiske premiärministern Saad Hariri i helgen från sin post efter att han hävdat att Iran, Saudiarabiens ärkefiende, lägger sig i landets angelägenheter genom sitt stöd till shiamilisen Hizbollah, som i sin tur strider med president Bashar al-Assads armé i Syrien.
Sitt avskedstal höll Hariri i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, något som tolkades som ytterligare en upptrappning i regionkriget mellan de två stormakterna.
För att understryka sin position sa Hariri bland annat att Irans ”händer” i regionen ”kommer att huggas av”.
Teorin från Mellanösternkännare på den amerikanska sidan var att Hariri tvingades av Saudiarabien att avgå eftersom han inte lyckats minska Irans inflytande i landet:
– De kom fram till att Hariri användes mer som täckmantel för Iran och Hizbollahs inflytande än som en motvikt mot dem, var slutsatsen från Rob Malley, tidigare Mellanösternrådgivare åt president Barack Obama, i New York Times.
Farlig upptrappning
Iran tros ha svarat ögonblickligen: en ballistisk långdistansmissil sköts i lördags från Jemen, där stormakterna strider på motsatt sida, och landade mycket nära den saudiska huvudstaden. Saudisk militär upptäckte den i höjd med stadens internationella flygplats, och enligt landets försvarsdepartement finns indikationer på att den skjutits av Hizbollah med hjälp av Iran.
Saudiarabien stängde då land-, sjö- och flygplatser längs sin gräns mot Jemen, vilket framförallt drabbade den svältande och redan svårt nödställda befolkningen i det krigsdrabbade landet, eftersom två FN-flyg med humanitär hjälp aldrig fick landa under måndagen.
Dessutom indikerade svaret från kungadömet till Iran en mycket farlig upptrappning:
– Vi ser detta som en krigshandling. Iran kan inte skjuta missiler mot saudiska städer och förvänta sig att vi inte vidtar åtgärder, sa Saudiarabiens utrikesminister Adel Jubair till CNN.
Senare under dagen påstod saudiske Gulfministern Thamer al-Sabhan att även Libanon, som ”kidnappats av Hizbollah och Iran”, förklarat krig mot Saudiarabien.
Den helikopterolycka som bland andra saudiske prinsen Mansour var inblandad i nära Jemen i lördags har dock inte bedömts som något annat än en olycka.
Men landets inställning, och helgens upptrappning, är genomtänkt taktik från den unge kronprinsen, tror Joseph A. Kechichian, forskare på King Faisal-centret i Riyadh, som står nära kungafamiljen.
– Konfrontation är huvudlinjen nu. Den unge prins Mohammed bin Salman visar att han inte tänker lägga sig platt och spela död. Den som utmanar honom kommer att få svar, är hans besked, säger han till New York Times.
Iran har svarat att anklagelserna om missilskjutningen inte stämmer.