Trump valde sida med talet i Saudiarabien
Trump försökte ena muslimer med sitt tal i Saudiarabien.
Men när han krävde att Iran ska isoleras - som spjutspetsen för terrorism - var det tecken på något annat.
Trump valde sida i Mellanösterns långtgående kalla krig.
Donald Trumps inställning till Iran är inte direkt okänd.
Han har kallat kärnenergiavtalet ett av de historiskt värsta avtal som slutits - men sedan gått med på att driva igenom det.
Han har hotat med militära insatser om landet genomför fler missiltester.
Och nu pekar han ut landet som spjutspetsen för global terrorism, både i sitt tal i Riyadh, och sedan igen på en presskonferens med Israels president Reuven Rivlin.
– Tills det att Iran vill bidra till fred måste andra länder sätta hårt mot hårt. Alla länder måste enas kring att isolera Iran, sa Trump inför över 50 muslimska ledare vid sitt första utlandsbesök.
Inspirerat Islamiska staten
Ett tal som han höll i Riyadh, huvudstaden för det kungarike som år efter år anklagas för att sprida sin extrema wahabitiska islam, som både ideologiskt och med kapital inspirerat bland annat terrorgruppen Islamiska staten, och som i dagsläget bedriver ett brutalt krig mot Mellanösterns fattigaste stat, Jemen.
Iran är mycket riktigt en hårdför shiamuslimsk stat styrd av prästerskapet, och likt Saudiarabien en aktiv exportör av extremism och terrorism.
Men i både Saudiarabien och Iran finns också något annat.
I Teheran firade människor i lördags att president Hassan Rouhani valts om för sin öppnare agenda mot omvärlden jämfört med motståndaren, den hårdföre populisten Ebrahim Raisi.
I Riyadh var jag själv på plats när kvinnor för första gången fick rösta i landets nyinrättade lokalval 2015.
Regionen förändras
Små steg mot det som Trump själv förordade i sitt tal i Saudiarabien, när han sa att han ville vara med och förändra regionen ”till en plats där alla män och kvinnor kan njuta av ett liv av framgång och hopp”.
Med sina tal i Riyadh och Jerusalem valde Trump tydligt sida.
Han avfärdade i ett slag de ansträngningar som gjorts av den förre presidenten Obama för öppna upp mot Iran, genom kärnenergiavtalet.
”Vi är inte här för att läxa upp någon”, sa Trump samtidigt som hans utrikesminister just talat om att Iran måste återupprätta yttrandefrihet och organisationsfriheten.
Trumps ”icke-uppläxning” kan snarare tolkas som ett ”vi är inte här för att tala om för Saudiarabien att man gång på gång bryter mot de mänskliga rättigheterna samtidigt som vi säljer vapen för 960 miljarder till landet”.
”Islam hatar oss”
För en president som för bara ett år sedan sa att han tror att ”islam hatar oss”, kan det mycket väl låta som om han i sitt tal närmade sig den muslimska befolkningen i Mellanöstern på sin första utlandsresa.
Visst sa han att kampen mot terrorism inte går mellan olika ”religioner, sekter eller civilisationer”.
Visst undvek han att beskylla islam för att vara hatet och ilskans religion, som han gjort tidigare.
Väckte liv i lång konflikt
Men han drog en tydlig skiljelinje och väckte därmed liv i en mer långtgående konflikt.
Trump närmade sig sunnimuslimska stater.
Endast.
Shiamuslimska stater, som Iran, till viss del Syrien, Jemen och allierade milisgrupper som libanesiska Hizbollah, viktiga maktspelare på ena sidan av den ständigt krigsdrabbade regionen, fick ett annat budskap:
De är nu USA:s främsta fiender.