Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Regeringen vill ge kommunerna vindkraftstöd

Niklas Svahn/TT, Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 11.40 | Publicerad 09.32

Regeringen lockar kommuner med pengar – om de säger ja till landbaserad vindkraft.

– Det lokala motståndet har ökat och det vill vi nu ändra på, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Antalet vindkraftsparker som får nej av kommunerna har ökat de senaste åren.

Därför föreslår regeringen ett statligt stöd på 340 miljoner kronor nästa år för att öka kommunernas incitament att godkänna nya vindkraftverk.

– Även vindkraften är en viktig del av vår energimix och på kort sikt är det den landbaserade vindkraften som ska stå för majoriteten av den tillkommande elproduktionen. Ett av hindren är bristen på acceptans av lokalbefolkningen, säger Romina Pourmokhtari på en pressträff.

Kommunerna kommer att få stöd motsvarande intäkterna från fastighetsskatten på vindkraften.

Befintligt vindkraft

Det ska dels stärka incitamenten att bygga nytt, dels omfatta befintliga vindkraftverk som redan finns på land i dag. Annars skulle kommuner som hittills sagt nej gynnas jämfört med kommuner där det redan byggts vindkraft, anser regeringen.

Stödet uppgår till runt 1,1 miljarder kronor fram till 2027.

– Med det här förslaget tar regeringen ett stort kliv för att skapa bättre förutsättningar för att bygga ytterligare vindkraft, säger Pourmokhtari.

Även Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson säger att kommuner som godkänt vindkraft inte har stöttats tillräckligt tidigare.

Regeringen höjer också fastighetsskatten för vissa vindkraftverk, så att alla vindkraftsbolag ska betala samma skattesats.

Pengar för energilagring

I budgeten för 2025 föreslås också 100 miljoner kronor till ett nytt investeringsstöd för elsystemet som regeringen kallar ”kraftlyftet”. Det skulle till exempel kunna gå till att utveckla energilagring.

– Vi kan inte fortsätta bygga ut elsystemet utan plan, det är precis vad Sverige gjort de senaste tio åren, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

100 miljoner ska också gå till ett pilot- och demonstrationsprojekt inom kärnkraftsområdet. Och 500 miljoner avsätts för klimatklivet, vilket är mindre än vad regeringen sköt till i år.

Tre andra förslag

Regeringen går också vidare med tre förslag från en tidigare utredning, bland annat att närboende ska kunna ta del av intäkter från vindkraftsparker och kunna lösa in sina hus om de vill flytta.

Sedan tidigare är det väl känt att regeringen vill satsa på kärnkraft och en utredning har pekat på att det kan kosta staten 300 miljarder kronor i lånekapital.

– Kärnkraftsfinansiering är helt centralt för att vi över tid ska kunna fortsätta med klimatomställningen, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

ANNONS

Följ ämnen i artikeln