Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Kommuner som säger ja till vindkraft ska kompenseras

Uppdaterad 11.37 | Publicerad 09.19

Regeringen satsar nya stöd på landbaserad vindkraft.

Kommuner som säger ja till ny vindkraft ska snart kompenseras med statliga pengar.

– Jag hoppas att fler kommuner känner att det är aktuellt för dem att bygga en vindkraftspark, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

En miljard kronor i höstbudgeten går till ökad energiförsörjning och enligt regeringen ska det främja grön omställning.

Ett nytt investeringsstöd som kallas ”kraftlyftet” ska stärka elsystemet.

– Det handlar om investeringar i elproduktion, energilager, flexibilitet eller andra systemtjänster som i dagsläget inte blir av på marknadsmässiga grunder, säger energiminister Ebba Busch (KD) på en pressträff med Tidöpartierna.

– Den här budgeten kommer att sänka Sveriges utsläpp på totalen, slår Ebba Busch fast.

Fler vindkraftsverk ska byggas

Regeringen vill också få fler kommuner att säga ja till ny vindkraft. Därför inför regeringen och Sverigedemokraterna nu ett nytt stöd till vindkraften.

– Ett av hindren mot utbyggnaden av vindkraften är bristen på acceptans av lokalbefolkningen. Vindkraften påverkar vår närmiljö men skapar i dag inte någon direkt lokal ekonomisk nytta, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Stödet till kommunerna ska finansieras av den fastighetsskatt som vindkraftsproducenterna betalar till staten.

De pengarna slussas nu vidare till kommuner som ger tummen upp till vindkraftsparker på land. För att öka anslagen höjer regeringen också skatten.

Under 2025 handlar det om 340 miljoner kronor, 2026 ökar anslaget till 370 miljoner och år 2027 ska det vara uppe i 400 miljoner kronor.

Det är en fin pengapåse som snart hänger framför näsan på kommunpolitiker runt om i landet. Därmed kan det bli lockande att säga ja till fler vindkraftsparker.

– Ett av hindren mot utbyggnaden av vindkraften är bristen på acceptans från lokalbefolkningen, säger Romina Pourmokhtari.

Ministern: ”Vi behöver vindkraften”

Statsrådet säger vidare att regeringen ser över hur närboende och lokalsamhälle kan involveras i besluten, så att de inte fattas över huvudet på medborgarna.

– Det viktiga här är att vi behöver vindkraften för att på kort sikt leverera den kapacitet i vårt elsystem som behövs för klimatomställningen, säger Romina Pourmokhtari.

Hur mycket mer elproduktion som det kan handla om, kan inte ministern uppge.

– Jag hoppas att fler kommuner känner att det är aktuellt för dem att bygga en vindkraftspark och att man ser den direkta effekten. Fler lärare i förskolan, bättre mat i äldreomsorgen för ens mor- och farföräldrar, att sådant kan påverka synen på vindkraften.