Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

"Verkligheten har kommit ifatt regeringen"

Niklas Svahn/TT

Publicerad 11.55

Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson. Arkivbild.

Oppositionen välkomnar regeringens förslag om att stötta kommuner som bygger vindkraftverk.

– Verkligheten har kommit i fatt Sverigedemokraterna och regeringen på ett område till, säger Fredrik Olovsson (S).

Däremot ifrågasätter oppositionen regeringens omsvängning mitt i mandatperioden.

– Före valet så handlade det om stålskogar och att inte använda budgetmedel för vindkraft och nu låter det annorlunda, säger Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Regeringen föreslår att 340 miljoner kronor avsätts nästa år för att stötta kommuner med vindkraftsparker. Både nya och redan byggda vindkraftverk ska omfattas.

”Stämmer inte”

– Det innebär också att det som Ebba Busch har sagt i ett par års tid om att det inte går ta in mer vindkraft i systemet inte har stämt. Nu kommer regeringen med förslag som de menar ändå ska leda till det, säger Olovsson vidare.

Fredrik Olovsson saknar däremot besked om den havsbaserade vindkraften och ett reformerat kommunalt veto, så att vindkraftsbolag tidigare ska få besked i processen.

Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att det finns flera bra saker i regeringens förslag som C redan driver.

”Samtidigt ser vi hur Tidöpartierna lokalt är de som sätter stopp för ny elproduktion. Nu måste de sluta vara bromsklossar för omställning på samma sätt som regeringen måste sluta genomföra förslag som ökar utsläppen.”

Skär ned på klimatklivet

Även Linus Lakso, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, framhåller att regeringen lägger fram politik som MP för.

”Det är fortsatt tydligt att regeringen saknar en egen plan för klimatet. Först bedriver man kulturkrig mot vindkraften. När sedan verkligheten kommer ikapp presenterar man Miljöpartiets politik som lösning.”

Han kritiserar också att regeringen skär ned på anslagen till investeringsstödet Klimatklivet med 1,5 miljarder kronor.

”Mindre pengar till Klimatklivet innebär mindre pengar till utbyggnad av laddinfrastruktur och viktiga lokala och regionala klimatsatsningar. Sammantaget misslyckas regeringen fortfarande med sin klimatpolitik.”