Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Attack mot södra Beirut efter ny evakueringsorder

Publicerad 2024-10-25 06.38

Rök stiger från ett israeliskt luftanfall mot en sydlig förort i Beirut under natten till fredag.

Israel har återigen bombat södra Beirut. Strax före attacken vid 21-tiden uppmanades invånarna i de utpekade områdena att omedelbart evakuera.

En talesperson för Israels militär skrev på X inför attacken att den kommer att agera mot Hizbollahmål i de utpekade områdena.

”Du befinner dig nära anläggningar och intressen som är kopplade till Hizbollah, som Israels försvarsmakt kommer att agera mot inom en snar framtid”, skrev Adraee.

Under natten mot fredagen bombade Israel en andra gränsövergång mellan Libanon och Syrien. Nu är endast en officiell passage mellan länderna fortfarande i bruk, uppger Libanons transportminister Ali Hamieh.

Israel bekräftar attacken.

”Under natten har flygvapnet slagit till mot Hizbollahs infrastrukturanläggningar vid gränsövergången Jousieh i norra Bekaaområdet”, uppger militären i ett uttalande.

En polis undersöker ett förstört fordon på platsen där tre medieanställda dödades i ett israeliskt luftanfall.

FN: Äventyrar flyktväg

Enligt Israel utnyttjar Hizbollah den civila övergången, ”som är under den syriska regimens kontroll och drivs av syriska militära säkerhetsstyrkor”, för att forsla in vapen.

FN säger att Israels flyganfall mot gränsövergången äventyrar den främsta flyktvägen för människor som försöker komma undan kriget.

Tidigare i oktober attackerade Israel nära Masnaa-övergången, den viktigaste passagen mellan Libanon och Syrien. Attacken lämnade en stor krater på vägen och tvingade passagen att stänga.

Journalister dödade

Två personer har dödats i en av Hizbollahs raketattacker mot staden Majd al-Krum i norra Israel, rapporterar Times of Israel. Staden befolkas till största del av israeliska araber.

Under fredagen dödades tre journalister när de övernattade i ett gästhus i sydöstra Libanon. Det är den senaste israeliska attacken mot journalister som rapporterar om kriget i Gaza och Libanon.

I tisdags sköt soldater från Israels militär mot en observationspost nära gränsbyn Dhayra, meddelar Unifil, FN:s fredsbevarande styrka i Libanon, på fredagen. FN-soldaterna drog sig tillbaka för att ”undvika att skjutas”.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har sagt i ett samtal med Libanons premiärminister Najib Mikati att FN:s fredsbevarande styrkor i landet måste skyddas.

Blinken uttryckte under mötet i London ”sitt stöd för FN-styrkan i Libanon och underströk att säkerheten för dess personal är av största vikt”, uppger USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Omkring 500 000 personer, främst syrier, har flytt till Syrien sedan Israel i slutet av september inledde en intensiv flygkampanj mot främst Hizbollahs positioner i Libanon.