Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Hizbollah: Avfyrat "raketsalvor" mot Israel

Publicerad 2024-10-24 02.32

En kvinna tar bilder i ett förstört bostadshus i Tyros i södra Libanon på torsdagen.

Israel hävdar att ett tjugotal av shiamilisen Hizbollahs ”operativa” har dödats det senaste dygnet.

Hizbollah uppger att ”raketsalvor” har avfyrats mot norra Israel.

Uppgifterna om döda Hizbollahaktivister och över 160 anfall mot Hizbollahmål i Libanon kommer från Israels militär och återges av tidningen Haaretz. Militären säger sig ha hittat dussintals vapen, inklusive automatvapen av typen AK 47 och robotar, i ett hus i söder.

Flera av Hizbollahs anläggningar för lagring och tillverkning av vapen har träffats i attacker i al-Dahiya i södra Beirut under natten, uppger den israeliska militären. Enligt libanesiska medier har sex byggnader jämnats med marken i minst 17 israeliska attacker under natten. Enligt Israel var platserna Hizbollah-mål ”under och inuti civila byggnader i hjärtat av befolkade områden”.

Statliga medier rapporterar även om en israelisk drönarattack mot en bil på en motorväg som går mellan Beirut och Bekaadalen. Två personer uppges ha dödats i attacken.

”Tunga sammandrabbningar”

Hizbollah uppger att dess soldater har deltagit i ”tunga sammandrabbningar” på nära håll med israelisk militär i en gränsby i södra Libanon på torsdagen.

Enligt shiamilisen har en attack riktats mot en israelisk ”försvarsindustribas” norr om Haifa i Israel med en ”salva av raketer” för andra gången på ett dygn. Dessutom hävdas att staden Safed ha bombats med en stor ”raketsalva”.

Libanons premiärminister Najib Mikati säger på torsdagen att endast staten och den libanesiska militären bör bära vapen. Han uppmanade dock inte uttryckligen till avväpning av Hizbollah.

Libanesiska militärer dödade

Tre libanesiska soldater har dödats under en räddningsoperation, meddelar landets armé.

”Den israeliska fienden angrep personal ur den libanesiska armén i områden runt byn Yater och i Bint Jbeil i söder under en operation då sårade skulle evakueras”, heter det i ett uttalande från militären.

Även i helgen dödades tre soldater i en israelisk attack som enligt Libanon var riktad mot dem. Anfallet riktades mot fordon tillhörande libanesiska soldater i landets södra delar, där Israel uppger att de slår mot den Iranallierade shiamilisen Hizbollahs fästen.

Totalt har därmed elva libanesiska soldater dödats sedan konflikten mellan Israel och Hizbollah eskalerade förra månaden.

Unifil, FN:s fredsbevarande styrka i Libanon, har anklagat Israel för att ha riktat attacker mot dess styrkor flera gånger de senaste veckorna.