Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Attack minuter efter Hizbollahs pressträff

Publicerad 2024-10-22 07.12

Israel attackerar återigen södra Beirut, bara minuter efter att shiamilisen Hizbollah hållit en pressträff i samma område.

Israel bekräftar att en drönare lyckades träffa premiärminister Netanyahus residens i Caesarea i helgen.

Samtidigt som Hizbollahs pressansvarige Mohammad Afif höll en pressträff i huvudstadens södra förorter utfärdade Israel en evakueringsorder för bosatta i det tätbebyggda området under tisdagseftermiddagen.

Pressträffen avbröts i förtid – och bara minuter därefter kom attacken, enligt Libanons statliga nyhetsbyrå NNA.

På filmklipp från angreppet syns det hur en robot träffar ett flervåningshus – som omedelbart rasar samman helt och hållet, bara några hundra meter från platsen där presskonferensen hållits.

Byggnaden stod i ett område med tät trafik, på andra sidan gatan från en stor park som blivit tillflyktsort för många familjer som fördrivits under konflikten, skriver AP.

Drönarträff bekräftad

Under pressträffen meddelade Afif att Hizbollah officiellt tar på sig den drönarattack som riktades mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahus bostad i Caesarea (Qesarya) i lördags.

Israel bekräftade att residenset träffats av en drönare, rapporterar Jerusalem Post. Tidigare har Israel bara fastslagit att en drönarattack genomförts, men inte att den träffat bostaden. Premiärminister Netanyahu var inte i byggnaden vid attacken.

Hizbollahs pressansvarige sade att flera stridande ur den Iranstödda shiamilisen tillfångatagits av israeliska soldater, samt att Hizbollahrörelsens banker kommer att ”fullfölja sina åtaganden” gentemot sina insättare trots tiotals israeliska angrepp mot rörelsens bankväsende den senaste tiden.

Tidigare under tisdagen anföll Israel även ett samhälle i närheten av den antika staden Tyros i södra Libanon, efter att ha beordrat samtliga invånare där att lämna området.

Följer ett intensivt dygn

På morgonen ljöd också flyglarm i Tel Aviv och på platser i centrala och norra Israel, sedan Hizbollah enligt ett uttalande avfyrat en ”raketsalva” mot en marinbas i Haifa och mot en underrättelsebas i Tel Avivs förorter.

Inga skador har rapporterats och de flesta raketer sköts ned, enligt Israels militär.

Tisdagens attacker kommer efter ett intensivt dygn dessförinnan, med över 230 ”terrormål” attackerade i Libanon och Gaza, enligt Israel.

En av attackerna var i närheten av ett av Beiruts största offentliga sjukhus. 13 personer, bland dem ett barn, dödades i den attacken enligt Libanons hälsodepartement.

Sedan Israel eskalerade sina anfall i Libanon för snart en månad sedan har uppemot 1 500 personer där dödats, enligt AFP:s sammanställning av siffror från det libanesiska hälsodepartementet.