Rikard räddade man från att dö – blev själv räddad

Publicerad 2015-05-17

Rikard Thulin, 46 år, räddades av sin 6-årige son när han fick en stroke. I veckan hjälpte han själv en diabetessjuk man som låg medvetslös på marken utan att någon ingrep. ”Jag tycker det borde bli lag på att man måste hjälpa nödställda”, säger han.

Helsingborg/Stockholm Rikard Thulin, 46 år, räddades av sin 6-årige son när han fick en stroke. I veckan var det Rikards tur att bli hjälte – en diabetessjuk man låg medvetslös på marken utan att någon ingrep.

– Det satt mycket folk på ett kafé intill men ingen gjorde något. Det är inte klokt, säger Rikard Thulin.

Den 15 maj var Rikard Thulin i centrala Helsingborg med sina barn. När de kom fram till Rådhustorget såg Rikard en man i 25-årsåldern som låg i en konstig position på ett träddäck. Han verkade inte sola utan såg avsvimmad ut. Rikard försökte få liv i mannen och larmade ambulans.

– Han var helt borta. Jag ryckte i honom och slog honom i ansiktet för att få liv i honom. Men det dröjde 5-6 minuter innan han kvicknade till, säger Rikard Thulin.

Behövde akut sjukvård

När mannen blev kontaktbar frågade Rikard Thulin om han hade druckit något eller tagit några droger. Mannen medgav att han hade tagit två öl. Det var ingen förklaring på hans tillstånd, tänkte Rikard Thulin och fortsatte att försöka få ur honom information.

– Jag frågade honom om han hade någon sjukdom. Då kom svaret – han hade diabetes och hade inte tagit sina tabletter i tid.

Det visade sig att mannens blodsocker hade sjunkit till en allvarligt låg nivå och han behövde sjukvård akut.

Ett dygn efter händelsen är Rikard Thulin upprörd över att ett stort antal människor gick förbi mannen utan att ingripa och att ingen av de mellan 30 till 40 kafégästerna kom till undsättning. Det var, enligt Rikard Thulin, först när ambulansen kom som folk gick fram och tittade.

– Jag blir förbannad och ledsen när jag tänker på det. Det kunde ha kostat honom livet. Vågar man inte gå fram räcker det ju att man ringer SOS. Det är till och med gratis.

Sonen ringde

Rikard Thulin vet själv hur viktigt det är att våga ingripa när någon är sjuk. I februari drabbades han av stroke när han lekte med sin 6-årige son. Rikard och sonen sprang ikapp med varandra när det helt plötsligt svartnade framför ögonen på Rikard, vilket Helsingborgs dagblad var först att berätta om. Sonen tappade inte fattningen utan tog upp mobiltelefonen och ringde sin mamma. Hon kunde i sin tur ringa efter en ambulans. Tack vare sonens agerande överlevde Rikard. I fredags var det hans tur att bli hjälte.

– Det är ganska häftigt att jag fick hjälp och nu kunde rädda någon annan. Det är jätteviktigt att man hjälper varandra. Jag tycker det borde bli lag på att man måste hjälpa nödställda.

Följ ämnen i artikeln