”Ekonomin är viktigast av allt nu”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Ekonomin är frågan som kommer att avgöra presidentvalet 2008.

Den här veckan diskuterar vi pengar med familjerna Pinkowitz och Brinkman.

Närmare bestämt 700 miljarder dollar – hämtade ur skattebetalarnas fickor.

I takt med att ekonomikrisen har etablerat sig som den viktigaste frågan inför valet den 4 november, talar opinionen återigen till Obamas fördel.

Inte bara ”Avarage Joe”, utan även ekonomer vid USA:s universitet, litar mer på Obamas ekonomiska omdöme, visar en undersökning som the Economist har låtit göra.

Samtidigt kritiseras demokraternas kandidat för att inte vilja dra åt svångremmen lika hårt som sin äldre motståndare. När McCain säger sig vilja stoppa alla onödiga statliga utgifter talar Obama istället om att ”senarelägga vissa satsningar”.

Nej till krispaketet

Både demokratfamiljen Pinkowitz och republikanerna Brinkman är skeptiska till det ekonomiska krispaketet som presidentkandidaterna sagt ja till, men av olika skäl.

– Det gör mig mycket obekväm när regeringen blir inblandad i den här typen av situationer. Den kan inte ge ett skyddsnät för alla dåliga beslut som görs av konsumenter och företag, anser Collin Brinkman.

– Jag stöder inte heller den här krisplanen. Vi borde vi inte lägga ytterligare 700 miljarder dollar till vårt offentliga underskott som våra barn kommer att ärva, tycker Ted Pinkowitz.

Hur tror ni att ni själva kommer att påverkas av krisen?

– Tja, jag vet att mitt företag har börjat minska utgifterna, så det finns alltid en chans att jag kan förlora jobbet även om jag tror att risken är ganska liten. Vi sålde nyligen vårt hus och hyr nu bostad medan vi letar efter ett nytt hus, berättar Collin.

Han säger att även om familjen har godkänts för sitt nästa lån känner de sig lite illa till mods.

– Vi är i ett slags vänta och se-läge tills vi får en bättre känsla för hur ekonomin kommer att utvecklas. Samtidigt försöker vi att unna oss lite roliga saker som tidigare. Det blev ett nytt Wii-spel i veckan.

Lägre inkomster

Både Ted och Susan Pinkowitz är egna företagare. De räknar med att de kan få sänkt inkomst den närmaste tiden.

– Det är möjligt att våra intäkter kommer att minska nu, men vi kommer att klara oss. Vi har alltid försökt att inte ägna oss åt överdriven konsumtion och är redo att skära ned våra kostnader.

Ingen av familjerna tror på en total ekonomisk kollaps, men är överens om att det kommer att bli tuffa tider för USA.

– Vi har nog inte sett botten än. Det här är ett enormt problem och vi kan inte räkna med att våra politiker ska ha en färdig lösning. Jag tror att det amerikanska folket helt enkelt måste räkna med en del uppoffringar innan det vänder. Den stora frågan är om folk verkligen är beredda på det?, säger Collin.

”Inte bara dåligt”

– Ekonomin kommer inte att gå under, men vi går in i en period av mycket svåra tider, men det behöver faktiskt inte vara dåligt, menar Ted.

– Den amerikanska ekonomin är just nu grundad på ständigt växande vinster och ständigt ökande konsumtion. En ekonomisk avmattning kan tvinga USA: s befolkning att tänka över hur de spenderar sina pengar, vilket på sikt är bra.

Hur tror ni att ekonomin kommer att påverkas av vem som blir president?

Ted Pinkowitz:

– Väldigt lite kommer att ändras om McCain väljs eftersom hans politik är ganska lik George Bushs. McCain har inte en enda gång under den här valkampanjen visat hur hans ekonomiplan ser ut om han blir president. Obama däremot, tror liksom jag, att räddningen kommer genom investeringar i förnyelsebar energi. Där finns de nya jobben och en marknad som är oprövad.

Collin Brinkman:

En sak är säker som jag ser det. Skattehöjningar för höginkomsttagare och företag kommer att få negativ inverkan på ekonomin. Den som säger något annat använder inte sunt förnuft. Höga skatter, som de Obama förespråkar, kommer att få företag att söka vänligare kuster. Det vill säga investera utomlands.

Har USA tappat sin status som världens ekonomiska nav?

Ted Pinkowitz:

– Jag tror att vi redan har tappat den positionen och lever i dag i en global ekonomi. Där tror jag dock att vi är en av flera viktiga aktörer.

Collin Brinkman:

– Nej, men det är en tillbakagång för oss till förmån för andra ekonomier så som Kina, Indien och EU-länderna. Men, som jag brukar säga, om USA råkar hosta blir resten av världen förkyld.

Chatta

ANNONS