Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Tusentals demonstrerade för HBTQ-rättigheter

TT-AFP

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2018-06-09

Parader i städer runt om i Europa har samlat tusentals människor som vill visa sitt stöd för HBTQ-personers rättigheter. Regnbågsflaggor har vajat i fredliga demonstrationer i Italien, Lettland, Kroatien, Bulgarien, Rumänien och Polen.

I Warszawa i Polen utvidgades demonstrationerna till att också omfatta diskriminering av kvinnor, etniska minoriteter och människor med funktionshinder.

– Situationen i Polen är dålig eftersom samkönade par inte får gifta sig eller adoptera, sade en av demonstranterna, Alicja Nauman.

I Lettlands huvudstad Riga samlade paraden Baltic Pride flera tusen deltagare, en del av dem från Estland och Litauen. Ett 30-tal personer höll en motdemonstration före paraden, på uppmaning av en grupp från ultrahögern.

– Lettland är på sista plats inom EU när det kommer till HBTQ-personers rättigheter. Det finns inget lagskydd mot hatbrott, ingen respekt för transpersoner, därför anser vi att den här frågan är brännande angelägen, sade Kaspars Zalitis.

Också i Rom samlade demonstrationerna tusentals, bara dagar efter det att Italiens nya familjeminister orsakat upprördhet genom att hävda att homosexuella familjer "inte existerar".

ANNONS

Följ ämnen i artikeln