Flera norrmän saknas

Publicerad 2013-01-18

Mycket oklart om läget efter gisslandramat

Gisslan har dödats och skadats – nu hotar de militanta islamisterna bakom kidnappningsdramat i Algeriet att genomföra "fler operationer".

Samtidigt är mycket oklart efter gisslandramat i Algeriet.

Men nio av de 17 norrmän som befann sig på gasanläggningen är i säkerhet och visades upp på algerisk tv på fredagseftermiddagen.

Brittiska myndigheter uppger i dag att gisslandramat fortfarande är pågående. Delar av gasanläggningen i In Amenas tros ännu vara under kontroll av gisslantagarna.

– Det verkar som att man fortfarande håller gisslan och några av dem skulle kunna vara britter, säger en talesperson för det brittiska utrikesdepartementet, enligt AFP.

USA jobbar tillsammans med den brittiska och algeriska regeringen för att reda ut vad som händer vid gasanläggningen. Enligt USA:s försvarasminister, Leon Panetta, har "terroristerna" ingenstans att gömma sig.

Attackerade buss

I parlamentet berättade den brittiska premiärministern David Cameron vid lunchtid om vad som hände i samband med gisslandramat. Enligt uppgifter till Cameron från algeriska myndigheter attackerade terroristerna i onsdags två bussar på väg mot flygfältet innan de slog till mot ett bostadskomplex. Sedan angreps gasanläggningen.

I samband med bussattacken dog en brittisk medborgare.

Cameron sade att attentatet tycktes vara stort och väl-koordinerat samt att terrorgruppen var tungt beväpnad.

Varken norska eller brittiska myndigheter informerades i förhand om Algeriets militärinsats. Den algeriska premiärministern hade förklarat för David Cameron att insatsen var nödvändig för att "terroristerna hade försökt fly" och att militären då kände sig "tvungen att agera".

Oklart antal döda

Enligt Cameron är mindre än 30 britter fortfarande i fara.

Samtidigt har de militanta islamister som ligger bakom kidnappningen i Algeriet hotat med att genomföra "fler operationer", säger en talesman för gruppen enligt Mauretaniens nyhetsbyrå Ani, uppger TT

Likt i går figurerar olika siffror hela tiden över hur många som sedan tidigare tagits som gisslan, hur många som fritagits och hur många som dött. Reuters uppger att man fortfarande inte vet vad som har hänt minst 22 personer i gisslan.

En säkerhetskälla uppgav till Reuters i går att minst 30 personer ska ha dött under operationen. Andra källor kommer dock med andra uppgifter.

18 av terroristerna ska ha dödats, uppger en algerisk säkerhetskälla för AFP. Enligt samma källa ska gisslantagarna ha varit fler än 30.

Uppgifter från "välinformerade källor" till den algeriska tidningen TSA berättar att 19 döda människor har tagits till bårhuset i In Amenas. Det är inte klart om det rör sig om döda i gisslan, gisslantagare eller båda delarna

Nio norrmän fria

I morse skickade Statoil ett pressmeddelande om att ytterligare en norrman finns i säkerhet. Sedan tidigare har åtta norrmän fritagits.

Den nionde norrmannen får nu medicinsk behandling på ett sjukhus i In Amenas.

Fortfarande är läget oklart för åtta av de 17 norska Statoilanställda som befann sig på gasanläggningen som Statoil driver tillsammans med algeriska statsägda oljebolaget Sonatrach, och brittiska BP.

I går skickade ett norskt ambulansflyg har för att bistå norrmännen efter gisslandramat.

Varnar algerier

Gisslantagarna tros tillhöra en grupp som kallar sig Blodsbataljonen, som leds av en ökänd islamistkrigare Mokhtar Belmokhtar. Gruppen bröt sig ur al-Qaida i december.

Islamisterna varnar algerier att de ska hålla sig borta från utländska bolags områden och byggnader, enligt Ani.

Energibolaget BP uppger att hundratals arbetare har evakuerats från Algeriet i tre flygplan, däribland 34 filippiner. Enligt en talesman för den filippinska regeringen har de landat i London. Det var oklart om de evakuerade filippinerna hade varit gisslan och fritagits eller inte. En av dem hade en skottskada, skrev AFP med hänvisning till regeringstalesmannen.

Totalt har 40 Statoilanställda tagit sig ur landet, inklusive personer från en annan anläggning i mitten av Algeriet, In Salah.

Ett amerikanskt flygplan har landat i närheten av gasanläggningen för att evakuera amerikanerna, uppger Reuters.