Chef på Kriminalvården spelade in de anställda

Publicerad 2014-11-12

En chef hos Kriminalvården i södra Sverige spelade in samtal med de anställda.

När det uppdagades fick han sluta.

– Det finns misstankar om att han har avlyssnat personal på flera anstalter, säger en källa inom Kriminalvården till Aftonbladet.

I förra veckan uppdagades det att han överträtt sitt förtroendet som chef för sitt arbetslag på en av Kriminalvårdens anstalter i södra Sverige.

– Det har förekommit inspelning av samtal, säger Viktoria Rydholm, chef för Kriminalvårdens region syd.

”Kommit överens”

Kriminalvårdens personalorganisation ska ha fått ta del av delar av det inspelade materialet. Enligt Aftonbladets källor rör det sig om usb-stickor fulla med inspelningar.

Chefen fick inte sparken men uppmanades att säga upp sig.

– Man har träffat en överenskommelse som innebär att han avslutar sin anställning, säger Michael Grevstad, ordförande i Sekos avdelning i Malmö.

Nyligen skickade Kriminalvården ut ett mejl till de anställda på den berörda anstälten. Enligt Aftonbladets källor ska mejlet även ha gått ut till ytterligare en anstalt där chefen tidigare jobbat.

– Det finns misstankar om att han ska ha avlyssnat anställda även där, säger en källa inom Kriminalvården.

Det ska även finnas misstankar om att han har spelat in anställda när ha jobbade vid en annan anstallt.

”Inte brottsligt”

Kriminalvården har i och med att chefen har sagt upp sig avslutat ärendet.

– För Kriminalvårdens del ser vi väldigt allvarligt på förtroendeskadliga handlingar som är till men för våra medarbetare. Det är väldigt viktigt att värna om medarbetarens arbetsmiljö och trygghet i vår verksamhet. För oss var det viktigt att få ett avslut för att kunna arbeta vidare i personalgrupperna med arbetsmiljö och trygghet, säger Viktoria Rydholm.

Händelsen ska inte utredas. Trots att Rydholm inte kan svara på i vilken omfattning som inspelningarna ägt rum eller varför.

Myndigheten ska inte heller polisanmäla händelsen.

– Arbetsgivaren har inte polisanmält. Det är inte brottsligt att inspela samtal där man själv förekommer på inspelningarna. Däremot är det djupt förtroendeskadligt, säger Rydholm.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska det inte stämma.

– De som har materialet och har lyssnat på det säger att det inte är samtal med honom. Det är avlyssningar, säger en källa inom Kriminalvården.

Aftonbladet har sökt chefen för en kommentar men han har avböjt.

– Vad gäller det, säger han och lägger sedan på luren.