Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Valar dyker synkroniserat trots många mil emellan

Publicerad 2024-08-14

Grönlandsvalen ingår i gruppen bardvalar, som i stället för tänder i överkäken har så kallade barder för att sila plankton. Arkivbild på en annan bardval i USA.

Grönlandsvalar dyker synkroniserat trots avstånd på upp mot tio mil mellan dem, enligt en studie gjord av danska, grönländska och japanska forskare.

Det visar på att valarna använder en avancerad form av akustisk kommunikation, enligt den danska forskaren Jonas Teilmann, professor vid universitetet i Århus.

– Det handlar om hundratals dyk över en vecka som är synkroniserade. Det är osannolikt att det skulle vara en tillfällighet att två individer dyker i samma sekund så många gånger, säger han till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

De tolv valar som forskarna följt har alla försetts med någon form av sändare och sedan har forskarna med hjälp av dataloggar följt valarnas rörelsemönster.

Gemensamt för dem var att när de befann sig högst tio landmil från varandra så dök de exakt samtidigt, berättar Teilmann.

– Vi tror att valarna kommunicerar om matresurser, säger han.

Grönlandsvalen hör till bardvalarna. Den är ett av världens största däggdjur, kan bli 18 meter lång och väga upp mot 100 ton.