Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Studie: Bananfluga väljer sex framför säkerhet

TT

Publicerad 2024-08-30 19.13

Forskare har tittat närmare på hjärnan hos flugarten Drosophila immigrans.

Förblindade av kärlek – eller åtminstone tanken på sex? Hanarna hos bananflugor tycks i alla fall bli omedvetna om fysiska faror när de har siktet inställt på att para sig, enligt en ny studie.

Vad händer i hjärnan när en beslutsfattare står och väger möjligheter mot risker? Det har en grupp forskare intresserat sig för – genom att studera hanar hos bananflugor (Drosophila immigrans) på väg att para sig.

Med hjälp av ljus och skuggor skapade forskarna ett konstgjort hot som skulle påminna om ett flygande rovdjur. Sedan använde de mikroskop för att undersöka vilka nervceller i flughanens hjärna som aktiverades när hot uppstod under uppvaktningen.

Gav upp uppvaktningen

Tidigt under parningsprocessen utlöstes neuroner i hjärnan som störde andra neuroner styrda av serotonin, en signalsubstans som styr känslan av välbefinnande. Det fungerade som uppmaning till hanarna att överge uppvaktningen för att i stället sätta sig i säkerhet.

Men när hanen var nära att para sig upptäckte han inte längre hotet, enligt studien som publicerats i tidskriften Nature.

Reagerade sämre på hot

Det förklarar forskarna med att mängden dopamin, en signalsubstans som driver motivation, ökade ju närmare flugan kom sitt mål: att para sig. Dopaminet fungerade då som ett filter som minskade flugans förmåga att reagera på hot för att fokusera på parningen. Den blev helt enkelt ”förblindad av kärlek”, skriver forskarna i studien.

– Dopamin är nyckeln till den här beslutsprocessen, men nivåerna av dopamin är nära kopplade till hur nära målet är – hur sannolikt är det med framgång? säger Carolina Rezaval från University of Birmingham, som lett studien, i en kommentar.