Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Aktivitet i hjärnan avslöjar din kärlek

Petra Hedbom/TT

Publicerad 12.17

Är det skillnad mellan romantisk kärlek, kärlek till ett barn och kärlek för en hund? Ja, i alla fall när det gäller aktiviteten i hjärnan, vilket forskare har fångat på bild. Dessutom avslöjar aktiviteten om du är husdjursägare eller inte.

För att närma sig frågan om kärlekens olika skepnader värvade forskarna 55 personer, som alla hade barn och som uppgav sig leva i en kärleksfull relation med en annan person.

Dessa fick lyssna till förinspelad text som skildrade olika typer av kärlek. Texterna handlade om kärlek till ett barn, en partner, en vän, en främmande människa, ett djur eller till naturen.

Under tiden noterade forskarna deltagarnas hjärnaktivitet med en magnetresonanskamera, MRI.

– Kärlek är så fundamentalt för människor och det finns så många varianter, men det är nästan bara romantisk kärlek och kärlek mellan föräldrar och barn som har studerats neurovetenskapligt, säger Pärttyli Rinne vid Aalto Universitet och en av forskarna bakom studien.

Vän kontra djur

Resultaten, som publicerats i Cerebral Cortex journal, visade att olika typer av kärlekskänslor aktiverade olika delar av hjärnan. När föräldrar föreställde sig kärlek till sitt barn syntes aktivitet djupt inne i hjärnans belöningssystem, vilket var unikt för just barnkärleken.

Tankar på kärlek för en främling eller mer ytligt bekant gav upphov till andra reaktioner än de för en partner. Men alla dessa ökade aktiviteten i delar som kopplas till sociala samspel. Kärlek till naturen ökade i stället aktiviteten i de delar som har med visuella intryck att göra.

Avslöjar husdjursägare

En intressant skillnad syntes kring känslor för djur. Om försökspersonerna fick lyssna på ett scenario som handlade om en katt eller en hund, så aktiverades delar i hjärnan som har med sociala samspel att göra hos de som hade ett husdjur. Men den aktiviteten syntes inte hos andra. Hjärnaktiviteten kunde alltså avslöja om personerna var djurägare.

– Det här var det som förvånade mig mest, det var så tydligt, säger Pärttyli Rinne .

Om nu olika typer av kärlekskänslor syns i hjärnan - skulle man i framtiden kunna använda MR-kamera för att ta reda på om någon är kär i dig eller bara gillar dig som vän?

Pärttyli Rinnes svar är avvaktande.

– Även om resultaten var tydliga på gruppnivå så finns det troligen individuella skillnader, säger han.

ANNONS