Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Efter chipsförbudet – nu rasar lyxproducenten: Tänker sälja ändå

Vd:n: Spring och köp din påse

Publicerad 18.18

Chipssorten får inte längre säljas.

Chipsdramat i Laholm fortsätter.

Lyxproducenten Gårdschips rasar mot kommunens beslut – och tänker trotsa säljförbudet.

– Vi är i ett moment 22, säger vd:n Henrik Strinning till Aftonbladet.

Under tisdagen kom beskedet om försäljningsförbudet.

Gårdschips med smak av parmesan får inte längre köras ut till butikerna för försäljning.

Beslutet kom efter tips från en kontrollant i Finland som kontaktat Livsmedelverket angående parmesan-märkningen av chipsen.

– Jag tycker att våra konsumenter kan vara lugna. Men om de känner sig oroliga får de springa till närmsta butik och köpa sig en påse, säger Henrik Strinning, VD Premium Snacks Nordic.

”Överklagar”

Vd:n Henrik Strinning.

Efter en livsmedelskontroll i förra veckan konstaterade Laholms kommun att företaget Gårdchips, som ägs av Premium Snacks Nordic, inte har rätt tillstånd för försäljning av parmesanchips.

– Från april måste man ha tillstånd för att få att använda namnet parmesan av just den här sorten de har, och det tillståndet kunde de inte visa upp för oss, sa Annica Hegefeldt, miljöchef i Laholms kommun, till Hallandsposten under gårdagen.

Men Henrik Strinning tycker att kommunen har helt fel.

– Vi har tre veckor på oss att överklaga, vilket vi kommer att göra. Men rent juridiskt har vi fortfarande rätt att sälja chipsen i butik, säger han.

Därför blev det chipsbråk

Chipsdramat har sin grund i att parmesan från italienska Emilia-Romagna har en skyddad ursprungsbeteckning inom EU.

– Många konkurrenter använder inte äkta parmesan, men eftersom vi gör det så tar vi frågan om ursprung och kvalitet på största allvar, säger Henrik Strinning.

För att få fortsätta sälja parmesanchips måste chipsjätten skicka en ansökan till Italien – för att få använda namnet parmesan.

Men enligt Henrik Strinning har ingen officiellt part att skicka ansökan till hunnit utses av EU.

– Så vi vet inte ens vem vi ska höra av oss till för att ansöka om tillstånd. Vi är i ett moment 22. Framför allt är det oskäligt och oproportionerligt att sätta säljförbud på en produkt som inte är hälsofarlig – när EU inte har sina förordningar på plats.

Kommunen har satt ett vite på 5 000 kronor per påse som bryter mot förbudet. Hur ska ni hantera det?

– Självklart ska vi följa alla lagar och regler om vår överklagan får avslag. Men tills vidare kommer vi fortsätta sälja våra uppskattade chips, som är gjorda på lokaltproducerad rapsolja, med lokaltproducerad potatis och med smak av äkta parmesan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln