Spaniens regering kräver svar från Katalonien

Publicerad 2017-10-11

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har bett ledaren för Katalonien att förtydliga sig – har han begärt självständighet eller inte?

– Kabinettet enades under morgonen om att formellt be den katalanska regeringen att bekräfta huruvida den utropat katalansk självständighet, säger premiärminister Rajoy i ett tv-sänt uttalande, skriver AFP.

Kataloniens självständighetsförklaring är undertecknad – men vilande.

I går kväll höll Europa andan, då regionpresidenten väntades meddela om han skulle utropa självständighet i Katalonien. För drygt en vecka hölls omröstningen, som förklarats olaglig av Spaniens regering.

Cirka 90 procent sa ja till självständighet, men bara 42,3 procent av de röstberättigade deltog.

Beskedet från regionpresidenten blev att Katalonien kommer utropa självständighet – men väntar.

– Jag vill följa folkets vilja, sade regionpresidenten Carles Puigdemont i det katalanska parlamentet.

Sedan förklarade Puigdemont att han fortfarande hoppas på dialog med Spanien och ger regeringen ytterligare en chans till förhandling.

– Vi är alltid redo för samtal.

Rajoy: Otydligt

Responsen från Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kom i ett uttalande på onsdagen. Beskedet om självständighetsförklaringen anses inte vara tillräckligt tydligt.

Nu ber man Carles Puigdemont att förklara sig.

– Kabinettet enades under morgonen om att formellt be den katalanska regeringen att bekräfta huruvida den utropat katalansk självständighet, säger premiärminister Rajoy i ett tv-sänt uttalande, skriver AFP.

Premiärministern väntas följa upp det korta uttalandet klockan 12 i dag med ett tal klockan 16 i parlamentet.

”Skjuts upp några veckor”

Carles Puigdemont och de styrande i Katalonien har undertecknat självständighetsdeklarationen, men enligt en talesperson för den katalanska regeringen är den fortfarande vilande.

"Vi föreslår att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor, för att öppna för dialog", skriver den katalanska regionregeringen på Twitter.

Följ ämnen i artikeln