Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Desinformation sprids efter Trump-skjutningen

Publicerad 2024-07-14

Marie Grusell.

Nästan samtidigt som skotten tystnat vid kampanjmötet i Butler sköljde en våg av konspirationsteorier över nätet.

Allt ifrån påståenden om att Biden står bakom till att skjutningen är fejkad sprids som löpeldar.

– Det här är bara början, det kommer att komma en tsunamivåg av falska rykten på sociala medier, säger medieforskaren Marie Grusell.

Brottsbekämpande tjänstemän inledde snabbt en utredning av skottlossningen av Donald Trump på lördagskvällen som ett mordförsök, utan att ge några detaljer. En ström av ogrundade teorier svämmade över på sociala medier och andra kanaler kort efter händelsen.

I den nuvarande politiska miljön där amerikaner allt mer sällan kan enas om en gemensam uppsättning fakta, blir dynamiken bara värre, enligt experter. Det leder till att allt fler existerar i alternativa och separata verkligheter, rapporterar Washington Post.

TikTok-användare med 1,2 miljoner följare: ”Killar, glöm inte, det här är vad vänstern kan”

Högerorienterade sociala medier-profiler och folkvalda republikaner antydde att högt uppsatta stod bakom, direkt eller indirekt, för försöket. Republikanska politikern Mike Collins skrev på X att "Joe Biden skickade orderna", och samlade över 4 miljoner visningar, och senare uppmanade Biden att åtalas för att "anstifta till ett mord."

Mer allmänt på sociala medier sa en TikTok-användare som postar under användarnamnet @theoldermillenial.1 till sina 1,2 miljoner följare, "Jag antar att eftersom rättsfallen inte gick så bra, bestämde de sig för att prova en annan väg. Killar, glöm inte, det här är vad vänstern kan".

Många andra ansåg att Biden, vänsterflygeln och media ansvarade för dådet.

Ordet "iscensatt" dök upp på X, eftersom människor online spekulerade i att scenen var påhittad. Tusentals människor delade ogrundade påståenden om att skotten kom från en BB-pistol.

Joe Biden.

ChatGPT förnekade skjutningen helt

AI-chatbotar hade ännu inte kommit ikapp med händelserna på lördagskvällen när en Washington Post-reporter provade att ställa frågor till den.

På frågan om någon försökte skjuta Trump sa ChatGPT att "det har inte gjorts ett nyligen försök att skjuta den tidigare presidenten” .

Trump efter skjutningen.

Experter: ”Snälla utöva empati och försiktighet”

Nu uppmanar experter allmänheten att inte dela obekräftad information online.

"I alla händelser som utvecklas snabbt, finns det oundvikligen ett stort inflöde av falsk eller overifierad information, särskilt på sociala medier," skriver Graham Brookie, Atlantic Councils vicepresident för teknologiprogram och strategi, i ett inlägg på X. "Snälla utöva empati och försiktighet när händelserna utvecklas.”

Ryktena har bara börjat

Ryktena och teorierna har redan startat, men enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, är det bara början.

– Som jag har förstått det är skytten republikan men han har donerat pengar till demokraterna. Det här är bara början, det kommer att skapas fler rykten.

Om några dagar kommer vi att läsa om ännu fler konspirationsteorier.

– Det som skiljer sig från tidigare mordförsök på presidenter eller presidentkandidater är att det finns så många fler bilder och videor. De kommer att användas för att styrka rykten och konspirationsteorier.

En följd av skjutningen är att media och medias rapportering kommer att ses över, och säkerhetsåtgärder kommer att skärpas.

– Det är omskakande. Det skapar mycket känslor. Jag är själv chockad över vad som har hänt, säger Grusell.