Skotten kan ha avgjort valet

Donald Trump höjde näven mot publiken innan han blev eskorterad från podiet.

Donald Trump överlevde ett mordförsök med ett par centimeter.

USA:s politiska läge har nu nått kokpunkten – och skotten förändrar allt i valkampanjen.

Donald Trumps blodiga ansikte. En segernäve i luften. Secret service som sluter sig tätt kring honom. Amerikanska flaggan som fladdrar i bakgrunden.

Det ikoniska fotot har etsat sig fast hos amerikanerna för alltid – och har sannolikt avgjort hela valet.

Jag har följt Donald Trump från starten av hans poltiska karriär, och bilden är själva sinnebilden av varför hans väljare älskar honom.
Min första nära upplevelse av Trump var under valkampanjen 2016, första gången han ställde upp som presidentkandidat. Han hade just lagt sin röst och lämnade skolan på Manhattan, när han lade märke att jag klättrat upp i en lyktstolpe för att få en bättre filmvinkel. Trump höjde sin näve mot mig i en segergest när han åkte förbi.

Han, realitystjärnan, var uträknad av de flesta, men vann mot alla odds.


I nästa valcykel besökte jag hans kampanjmöten om och om igen, precis som ett av dem han blev skjuten på. Trump har en förmåga att trollbinda sina fans som få andra politiker har, och förvandlar sina möten till rockkonserter. I tälten runtomkring säljs t-shirts med Trumps ansikte på en muskulös boxarkropp, och han porträtteras som actionhjälten Rambo med ett maskingevär.

Det valet avslutades med att jag besökte hans tal 6 januari 2021, där han uppmanade sina väljare att de skulle ”slåss så in i helvete”, annars skulle de inte ha ett land kvar längre. Sedan stormade en del av väljarna kongressen, i en blodig och våldsam attack.

Efter det var Donald Trump uträknad återigen. Han vägrade acceptera valresultatet. Många republikaner i kongressen tog avstånd, och få trodde att han skulle kunna sätta sin fot i Washington igen.

I februari besökte jag Trumps Mar-a-Lago i Florida, och pratade kort med expresidenten på hans golfklubb. Där lyste det i ögonen på hans närmaste beundrare inför mannen som de anser offrar sin personliga bekvämlighet – och fajtas för dem.

Jag har även följt Trumps rättegångar i domstolarna i New York, där han på samma sätt nyttjat åtal och stämningar till sin fördel, genom att framstå som trotsig slagskämpe mot ”eliten”.


Få anade att vi skulle kunna nå samma kulmen på ett valår som stormningen av kongressen – men 2024 ser ut att krossa alla tidigare rekord.

Rättegångar, en fällande dom mot Trump, total härdsmälta för Joe Biden på debattscenen.
Och nu ett attentatförsök.

Det som gör Trump unik är hans sätt att vända motgångar till framgångar.

Efter att kulan träffat Trumps öra, vände han sig till publiken och skrek ”fight, fight, fight”. Den sinnesnärvaron, och showmanship, som om han stod i ringen på en wrestlingmatch, personifierar Trump, och förklarar hans starka dragningskraft bland väljarna.

Attentatet kom bara två dagar innan det republikanska nationella konventet i Wisconsin, som börjar på måndag, och där Trump kommer att bekräftas som sitt partis presidentkandidat.


MAGA-världen kommer att enas kring honom. Skotten stärker hans image som politisk martyr, och jag tror det får seismiska proportioner.

Hans allierade har redan framställt honom som den ultimata överlevaren, som kämpat sig genom brottsanklagelser de senaste åren. Trump är "oövervinnerlig", skrev Mike Johnson, den republikanska talmannen i representanthuset, på sociala medier.

Ett nytt, mörkt kapitel har öppnats i amerikansk historia. Kulan kan ha avgjort valet, redan fyra månader före valdagen.

För många amerikaner vill inte en gammal skröplig man som snubblar på orden – de vill ha en streetfighter.

En med blod på ansiktet och som höjer näven, mot alla odds.