Stödet till Trump i natt: ”Kommer aldrig sluta slåss för att rädda USA”

Uppdaterad 2024-07-15 17.23 | Publicerad 2024-07-14 01.58

Skotten på Trumps kampanjmöte har chockat världen.

Robert F Kennedy Jr, vars pappa sköts ihjäl när han kandiderade, ger sitt stöd.

”Det är dags att fördöma allt våld och be för Trump och hans familj,” skriver politikern på X.

Efter att skott avlossats vid Donald Trumps rally har den före detta presidenten överösts med sympatier i sociala medier.

”Nu är det dags för varje amerikan som älskar vårt land att ta ett steg tillbaka från alla klyftor, fördöma allt våld och enas i böner för president Trump och hans familj,” skriver politikern Robert F Kennedy Jr, vars pappa sköts ihjäl under sin presidentkandidatur, på X.

En annan tidigare presidentkandidat, Bernie Sanders, skriver på X att ”politiskt våld är totalt oacceptabelt. Jag önskar Donald Trump, och alla andra som kan ha skadats, en snabb återhämtning.”

Robert F Kennedy Jr.

Starmer ”bestört”

Även demokraten Nancy Pelosi, tidigare talman i representanthuset visar sitt stöd för Trump på X:

”Som en person vars familj blivit utsatt för politiskt våld vet jag att politiskt våld inte har någon plats i vårt samhälle. Jag tackar gud för att president Trump är säker”.

Nancy Pelosi.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer skriver på X att han är ”bestört över de chockerande scenerna vid president Trumps valmöte” och att han ”skickar honom och hans familj våra bästa lyckönskningar”.

Premiärministern fortsätter: ”Politiskt våld i någon form har ingen plats i våra samhällen och mina tankar går till alla offer för denna attack.”

Keir Starmer.

Förre presidenten Barack Obama skriver på X att ”det finns absolut ingen plats för politiskt våld i vår demokrati.”

Han fortsätter i ett långt inlägg: ”Även om vi ännu inte vet exakt vad som hände borde vi alla vara lättade över att tidigare president Trump inte blev allvarligt skadad, och ägna detta ögonblick åt att ena oss kring vördnad och respekt i vår politik. Michelle och jag önskar honom ett snabbt tillfrisknande.”

Barack Obama.

Bush: ”Feg attack”

En annan tidigare president, George W Bush, skriver i ett uttalande att "Laura och jag är tacksamma för att president Trump är välbehållen efter den fega attacken mot hans liv. Vi vill hylla männen och kvinnorna i Secret Service för deras snabba respons."

Senatens republikanska minoritetsledare Mitch McConnell, skriver att ”i kväll är alla amerikaner tacksamma för att president Trump verkar må bra efter en avskyvärd attack mot en fredlig demonstration.”

Han fortsätter: ”Våld har ingen plats i vår politik. Vi uppskattar Secret Service och andra brottsbekämpande myndigheters snabba arbete.”

Trumps son Donald Trump Jr.

Skyller på Biden

Trumps son Donald Trump Jr har lagt upp en bild på en blodig Trump som håller upp en knytnäve i luften på X.

”Han kommer aldrig sluta slåss för att rädda USA,” skriver han.

Floridas senator Marco Rubio använde samma bild, med texten ”gud räddade president Trump”.

Republikanske kongressledamoten Mike Collins från Georgia väljer i stället att attackera presidenten. ”Joe Biden skickade beställningen,” skriver Collins på X, och delar ett citat från Biden om att ”det är nog med debatterande nu, nu ska vi sikta på att träffa Trump mitt i prick”.