Tidigare anställd: Kollegan ”tappade naglarna” efter jobbet på Northvolt

Uppdaterad 13.21 | Publicerad 11.02

Personal vittnar om en farlig arbetsmiljö på Northvolts fabrik i Skellefteå.

En tidigare anställd säger till Dagens Arbete att flera på hennes avdelning drabbats av hälsoproblem.

– Flera hade utslag, klåda och man var torr och det sved i halsen, säger Siri Almqvist till tidningen.

Polisen utreder sedan i juni tre oförklarliga dödsfall efter att tre män dött mellan sina arbetspass på Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

En lång rad allvarliga olyckor har de senaste åren skett på bolagets anläggningar, en dödsolycka utreds av åklagare.

Siri Almqvist, som tidigare jobbade i den del av Skellefteå-fabriken där battericeller byggs ihop, berättar för Dagens Arbete att personal hanterade farligt avfall utan skyddsutrustning – ibland hela dagar.

– Jag har stått och scrappat material i bara vit overall och vanligt munskydd. Men för ett tag sen blev det krav på andningsmask och skyddsglasögon, säger hon till tidningen.

Northvolts fabrik i Skellefteå.

Flera av kollegorna på avdelningen har fått hälsoproblem, enligt Siri Almqvist.

– En kollega blödde näsblod hela tiden. Sen tappade hon naglarna. Hon blev omplacerad eftersom hon mådde så dåligt, men slutade sedan. Mina naglar blev helt porösa. Jag vet inte varför, säger hon.

Förutom brister i hanteringen av giftiga ämnen vittnar Dagens Arbetes källor om personal som fått elstötar av maskiner och om farliga hierarkier på chefsnivå.

Vid ett brandlarm förra året meddelade en chef, som inte var på plats i fabriken, att det var ett falsklarm. Det resulterade i att anställda blev tillsagda att stanna i lokalen i flera minuter, trots att en brand faktiskt uppstått på grannavdelningen, rapporterar Dagens Arbete.

Samtidigt berättar de flesta anställda för tidningen att de trivs och vill att verksamheten ska fungera – vissa upplever medias rapportering som ett drev, skriver Dagens Arbete.

Även Siri Almqvist, som valt att sluta på Northvolt, är mån om att fabriken blir kvar i Skellefteå.

– Vi går alla och håller andan just nu. Vad händer om det skiter sig med Northvolt. Vi har innan en hög arbetslöshet. Jag vill ha fabriken här. Det är positivt för stan. Men man måste lösa arbetsmiljön, säger hon till Dagens Arbete.

Följ ämnen i artikeln