Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Busch: Blir inte alltid som man tänkt sig

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-08-31 07.35

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff tidigare i veckan. Arkivbild.

Tidöpartierna höjer reduktionsplikten – och med det når Sverige EU:s klimatmål, enligt regeringen.

Men att det delvis beror på förra regeringen framkom inte när nyheten presenterades.

En höjning av reduktionsplikten från 6 till 10 procent nästa år är en helomvändning från regeringen och SD. En sänkning var ett av Tidöpartiernas viktigaste vallöften.

I veckan uppgav regeringen att höjningen kommer att bidra till att Sverige når EU:s klimatmål till 2030, men några detaljer framgick inte.

I Ekots lördagsintervju får energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) frågan varför det inte framkom på pressträffen att ett viktigt skäl till att målet kommer att nås är den förra rödgröna regeringens höga reduktionsplikt.

Enligt Ekot innebär den att det finns ett sparat utrymme som den här regeringen nu kan räkna in.

– Det viktiga för oss är minskade utsläpp på totalen, och det är framförallt de tunga utsläppen inom industrin och de tunga utsläppen inom transportsektorn som ska stå för detta, inte enskilda hushåll, säger Ebba Busch.

Hon säger vidare att ett skäl till att det inte framkom är att hela budgeten ännu inte har presenterats, samt att Tidöpartierna överrumplades av att nyheten läckte ut i SVT.

– Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det var knappt att jag själv ens kunde vara med på min egen pressträff på min egen nyhet på mitt eget område, säger Busch.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln