Attacker mot Rafah och strider i norr

TT-AFP

Publicerad 2024-05-13

Palestinier på flykt från israeliska attacker i Gaza i ett provisoriskt tältläger i Rafah, vid gränsen mot Egypten. Arkivbild.

De israeliska attackerna mot Gaza fortsätter under måndagen, bland annat i den tätbefolkade staden Rafah. Vittnen berättar även om sammandrabbningar längre norrut i det belägrade området.

Israel förbereder sin självständighetsdag som högtidlighålls med början på måndagskvällen.

– Vårt självständighetskrig är inte över än. Det fortsätter ännu i dag … Vi är fast beslutna att vinna denna kamp, säger president Benjamin Netanyahu på måndagen.

Journalister från nyhetsbyrån AFP och andra vittnen berättar om helikopterattacker och artilleribeskjutning i östra Rafah, och även om strider i flyktinglägret Jabalia i norra Gaza och i området Zeitun i Gaza stad.

Under förra veckan trotsade Israel internationella varningar, bland annat från USA:s utrikesminister Antony Blinken, och skickade stridsfordon och soldater till öster om Rafah där runt 1,4 miljoner palestinier har sökt skydd.

Närmare 360 000 människor har flytt från Rafah hittills, enligt siffror från FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa.

Under måndagen har ytterligare evakueringsorder utfärdats till människor i Rafah genom telefonsamtal och textmeddelanden, vilket har fått ännu fler att förbereda sig för att lämna sina hem, enligt vittnesuppgifter.

Minst fyra människor har dödats i en attack mot en byggnad i Rafah, uppger ett sjukhus som tagit emot de döda.

ANNONS