Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Hjälpgrupper: Öka pressen på nödstöd till Libanon

Grim Berglund/TT

Publicerad 18.32

Många skolor i Libanon och huvudstaden Beirut har blivit interna flyktinganläggningar.

Försök att pressa parterna i konflikten i Libanon till en vapenvila är lönlösa – istället måste internationella aktörer få fram uppgörelser om att humanitärt stöd når de drabbade.

Uppmaningen kommer från Jeremy Konyndyk från en internationell flyktingorganisation.

Representanter för sju organisationer verksamma i Libanon och Gaza förenades på torsdagen för att reflektera över Mellanösternkonflikten – många av dem på plats i Beirut eller från Gazaremsan.

– Det finns ingen vapenvila i sikte. Humanitär diplomati verkar ha hamnat på efterkälken, och aktörer verkar vara försiktiga med att pressa Israel att få fram humanitärt stöd, sade Konynduk från Refugees International på ett pressmöte arrangerat av organisationen Crisis Action.

Barnen utsatta

Även Rädda Barnens representant i Beirut såg de humanitära skadorna i den växande konflikten i Libanon.

– Det är en fullständig mardröm och barnen är särskilt drabbade, sade Rädda Barnens Jennifer Moorehead.

– Många barn sover på gator med sina tillhörigheter spridda omkring sig, fortsatte hon via videolänk där strömmen stundtals försvann från dem som deltog på grund av kortvariga elavbrott.

Moorehead konstaterade också att nödhjälp, proviant och mediciner måste nå fram till civila där många barn ”redan är traumatiserade” i Libanon.

– Vi har tidigare haft en lång lärarstrejk, skolor var nedstängda på grund av coronapandemin, sade hon och reflekterade sedan över att många skolbyggnader har blivit interna flyktingplatser.

Sargat land

Libanons ekonomi, med hög arbetslöshet och enorm inflation, hade redan sargat civilsamhället före konflikten som följde på terrorstämplade Hamas attack mot Israel för nästan ett år sedan.

Landet har dessutom var ”generöst med att ta emot flyktingar, både från Syrien och palestinier” enligt Sally Abi Khalil från organisationen Oxfam.

– Libanon har tidigare svåra erfarenheter av ett långt inbördeskrig. Risken är överhängande för interna strider i landet. Ju längre detta pågår, desto större är risken för en tändande gnista, sade hon.

Bortglömt Gaza

Organisationerna förde fram betydelsen att nödstöd når fram till både Libanon och Gaza, och att sjövägen måste utnyttjas för akut bistånd. Läget på Gazaremsan är fortsatt mycket svårt, trots att den internationella bevakningen riktar in sig på Libanon, sade Isabelle Defourny från Läkare utan gränser som precis besökt konfliktområdet.

– Stora delar är bara ruiner, och sammandrabbningar pågår. Som läkare konstaterar jag att minst 12 000 personer behöver akut evakueras medicinskt, sade Defourny.