Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Expert: ”Kan bli ny 18 år lång ockupation av Libanon”

Uppdaterad 12.30 | Publicerad 12.11

En ny, 18 år lång ockupation av södra Libanon.

Det kan bli resultatet av Israels pågående markoffensiv, enligt oberoende Mellanösternexperten Alexander Atarodi:

– Vi kan inte tolka det här som annat än en invasion, säger han.

Följ ämnen
Israel

Alexander Atarodi, tidigare forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tror inte på uppgifterna om en ”begränsad operation” för att slå ut Hizbollahs ställningar i södra Libanon.

– Det är en markoffensiv, en invasion. Målet är att försvaga Hizbollah i södra Libanon, och skapa en buffertzon i södra Libanon som kan garantera säkerheten för människorna i norra Israel, säger Atarodi.

En kvinna sörjer personer som dödades i israeliska attacker mot den libanesiska staden Ain Deleb under söndagen.

Hur långt in vill israelerna ta sig?

– Vi vet inte någonting. Men vi måste titta på historiska erfarenheter. 1982 gick Israel in i Libanon med relativt omfattande styrkor. Då sa man också att man gick in väldigt tillfälligt för begränsade operationer. Sedan blev det en total ockupation av södra Libanon från 1982 till 2000. Så jag tror inte man kan lägga så mycket tonvikt vid budskapen som kommer.

– Självklart är det så att Israel inte kan gå ut och säga att ”vi kommer att permanent ockupera södra delarna av Libanon”, för det är mot alla internationella regler. Men med det sagt så kan det också hända att det här blir tillfälligt. Det beror helt på vilket motstånd man möter i södra Libanon.

LÄS MER: Striden mellan Hizbollah och Israel har pågått sedan 1985

Utbränd byggnad söder om Beirut under måndagen.

Hur mycket motstånd har Hizbollah gjort hittills?

– Detta är Hizbollahs hemmaområden som de behärskar. De kan gerillakrigföring, de har säkert gömt mängder med vapen på olika ställen och Israel är i ett främmande land. Men det som kommit hittills är väldigt knapphändig information, som visar att det finns motstånd inne i södra Libanon.

Israeliska stridsvagnar vid gränsen till Libanon. Enligt Al Jazeera är 30 000 israeliska soldater stationerade där.

Kan det bli som i Gaza, att israelerna lägger allt i ruiner?

– Det finns en väldigt stor risk för det. Just nu känns det som om Israel kopierar sitt koncept från krigföringen i Gaza, som utifrån ett israeliskt perspektiv gett väldigt bra resultat.

Vad kan Hizbollahs bundsförvant Iran göra?

– Optionerna är väldigt dåliga för Iran. De måste agera eller lägga ner allting. Lägger de ner så finns det inget stöd till den här motståndsrörelsen, som de har stöttat under ganska lång tid och lagt ner väldigt mycket politisk legitimitet i. Kan de inte stötta dem så blir det ett stort bakslag för Iran i framtiden. Inte bara gentemot Hizbollah, utan också mot alla grupper i Irak, Syrien och Jemen som Iran stöttat.

Alexander Atarodi är oberoende Mellanösternexpert.

Hizbollah har starka band till den syriska regimen också. Kan Syrien attackera Israel nu?

– Det är uteslutet. Syrien är försvagat efter åratal av konflikter och krig, och kan inte ens kontrollera sitt eget territorium.

Vad gör USA?

– President Biden sa igår kväll att ”vi måste ha vapenvila”. Men de orden väger inte tungt. Det är dessutom paradoxalt att Biden säger en sak och försvarsminister Lloyd Austin skickar helt andra signaler om att ”vi är införstådda med saker och ting, och stödjer Israel”. Det är signaler som stärker Israel att fortsätta sin krigsföring.

Hjälper USA Israel rent militärt nu?

– Nej, det är uteslutet. Men däremot finns en beredskap i sydöstra Medelhavet med ett hangarfartyg med betydande militärkapacitet, som kan sättas in om Israel blir attackerat av Iran eller om det kommer omfattande attacker från Hizbollah, säger Alexander Atarodi.

Rök stiger efter en israelisk raketattack mot en förort till Libanon under tisdagen.

Följ ämnen i artikeln