Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De flyr Libanon i panik: "Hon bar två döda barn"

Tove Christensen/TT

Uppdaterad 07.52 | Publicerad 06.51

Människor söker skydd på gatorna i Beirut och flyktingar återvänder till krigsdrabbade Syrien.

Den humanitära situationen förvärras dramatiskt i Libanon efter Israels bombardemang.

Över 210 000 människor har försatts på flykt i Libanon sedan Gazakrigets utbrott i oktober förra året, 120 000 av dem sedan i måndags då stridigheterna mellan Israel och den Iranallierade shiamilisen Hizbollah eskalerade kraftigt.

Det berättar Charlotte Hallqvist, kommunikationschef på FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Läget är extremt kritiskt och de här människorna är väldigt sårbara, säger hon.

Svårt att få fram resurser

Landet är i en svår ekonomisk kris som förvärras av eskaleringen i konflikten. Enligt Charlotte Hallqvist har UNHCR svårt att få fram resurser och de har länge varnat för att en upptrappning kommer att leda till en ”stor humanitär kris”.

UNHCR har så kallade kollektivcenter där nästan 80 000 människor befinner sig. Där kan de få grundläggande akutvård, förnödenheter, mat och vatten.

– De rapporter vi får är att många sover ute. De försöker skapa sig skydd och sover på stränder och gator med små barn och de få tillhörigheter de kunde ta med sig.

Under veckan har Israels genomfört omfattande flygräder mot bland annat Beirut och i lördags kom beskedet att Hizbollahledaren Hassan Nasrallah dödats i ett ”precist angrepp” mot förorten Dahieh. Det fick många i området att lämna sina hem.

Flyr tillbaka till Syrien

Utöver de hundratusentals som är på flykt i Libanon har över 50 000 flytt till krigsdrabbade grannlandet Syrien. En stor del av dem är några av de 1,5 miljoner syriska flyktingar som en gång flydde till Libanon. Majoriteten som nu ”flyr tillbaka” är kvinnor och barn, enligt Charlotte Hallqvist.

– Folk kommer även skadade. En av de starkare berättelserna från en av våra kollegor var en kvinna som bar på två döda barn när hon kom över gränsen.

Längs fyra områden vid gränsen är UNHCR stationerade och flyktingarna kommer till ett land som är hårt ekonomiskt och humanitärt drabbat.

– Situationen vid gränsen är extremt svår. Det är långa köer – många försöker röra sig med bilar och det är många som går, och de har nästan bara kläderna de hade när de flydde. De kommer över gränsen extremt trötta och traumatiserade.