Nord- och Sydkorea förhandlar

Publicerad 2013-06-09

Möttes i fredsbyn

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Konflikten började med en atombomb.

Nu ska den lösas med ett turistmål och fabriksområde.

Under söndagen förhandlar Nord- och Sydkorea.

Efter månader av dålig stämning länderna emellan sitter Nord- och Sydkorea vid förhandlingsbordet.

Strax efter två på lördagsnatten, svensk tid, träffades representanter för de två koreorna.

Bland de låga blåa byggnaderna i fredsbyn Panmunjom, strax norr om gränsen som skär genom den demilitariserade zonen, diskuteras hur länderna ska kunna närma sig igen.

Nordkoreansk diplomati

Överst på agendan står industrikomplexet Kaesong och turistorten Kumgang. Men Nordkoreas kärnvapenprogram hotar att stjälpa den bräckliga relationen som tog en vändning mot det sämre efter att Nordkorea testat sitt senaste kärnvapen i februari och därmed utlöste FN-sanktioner och fördömanden från Sydkorea och USA.

Målet är att de inledande samtalen ska leda till samtal på ministernivå. Samtidigt pekar experterna på att händelserna följer ett återkommande mönster där Nordkorea blåser upp en konfliktsituation – för att sedan lugna sig.

– Pyongyang (Nordkorea) bjuder in Syd att fixa, och betala för, problem som Nord själv skapat, säger Nordkoreaexperten Stephan Haggard till nyhetsbyrån AFP.

Ministrar ska mötas

De två länderna kom oväntat överens i torsdags. Då sa man bara att samtal ska inledas, men nu träffas delegater från både Nord och Syd.

Samtidigt har USA och Kina enats om att verka för att befria Korea-halvön från kärnvapen.

Platsen för det, förhoppningsvis, trycklättande samtalet mellan Syd- och Nordkorea är gränsbyn Panmunjom. Det är en plats som traditionellt ofta använts för kontakt mellan länderna.

Inledningsvis ska tre delegater från varje land ses, men meningen är att bereda väg för fortsatta samtal, som då ska föras på en högre politisk nivå. Överst på agendan står återupprättandet av det gemensamma industriområdet Kaesong, som stängdes efter att Nord-sidan stoppat sina 53 000 arbetare från att gå till jobbet.

Omtvistat industrikomplex

En talesperson för Kommittén för fredlig försoning av Korea i Pyongyang tog iniativet till samtalet och föreslog först att man skulle ses i det gemensamma industrikomplexet Kaesong.

I Sydkorea gick man med på förslaget, men menade att Panmunjom vore en lämpligare plats för samtalen.

Ett av ämnena som man ska diskutera är just Kaesong. Komplexet öppnades 2004 och har setts som en symbol för att de två länderna kan samarbeta. Under de senaste månadernas spända läge har Kaesong dock utrymts av både Nord- och Sydkorea. Målet är nu att åter komma igång med verksamheten.

I april drog Nordkorea tillbaka 53 000 arbetare från Kaesong. Kort därefter drog Sydkorea tillbaka sin personal från området.