Det är bara att vänja sig

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-23

Meteorolog Pär Holmgren: Snökaoset kommer bli vardag i Sverige

Meteorolog Pär Holmberg.

Förvånad över snökaoset? Det är bara att vänja sig. Trots mildare vintrar kan ”snökanon-fenomenet” slå allt hårdare mot Sverige framöver.

Snön vräker ner och det är kallt, med minusgrader även i södra Sverige, och än är det bara november. Ska det bli lika kallt som förra vintern? Skulle inte vintrarna försvinna nu när klimatet blir varmare?

Trots att klimatförändringarna ger oss sämre vintrar, kan kanske vissa platser ändå komma att drabbas av snökaos lite oftare än under 1900-talet. Och det är många människor som kan påverkas, för det handlar om hela ostkusten, även Öland och Gotland.

En av de tydligaste följderna av att klimatet blir varmare är nämligen att isen inte lägger sig på Östersjön och Bottenhavet. Det gör att risken ökar för att kraftiga snöbyar kan bildas ute till havs och sedan driva in med nord eller nordostliga vindar. Gävle drabbades i december 1998, Stockholm före julhelgen 2001 och Östergötland och Småland har träffats av så kallade snökanoner vid flera tillfällen efter det.

Isen och snön lägger sig inte om det inte först blir riktigt kallt. Men det blir heller inte riktigt kallt förrän isen och snön har lagt sig. Man pratar ofta om tröskeleffekter när det gäller klimatförändringarna. Först händer ingenting alls, sedan händer ingenting alls, men plötsligt händer desto mer. När väl klimatet har passerat vissa känsliga gränser och olika typer av självförstärkande processer triggats i gång förvärras situationen.

En av de tydligaste trösklarna är just vintrarna här i Sverige. Redan vid en liten uppvärmning kommer mer av nederbörden i form av regn i stället för snö. Redan vid en liten uppvärmning blir det mindre tjäle i marken, och utan tjäle smälter snön som eventuellt ändå faller. Redan vid en liten uppvärmning fryser inte sjöarna till is och så länge som sjöarna är öppna bidrar de även till att hålla den strängaste kylan i luften borta.

Men hur förklarar man då förra vinterns kyla? Ja, det var visserligen kallt här i norra Europa, men tittar man på hela norra halvklotet var det ännu en i raden av milda vintrar som vi haft – nästan utan undantag – de senaste dryga 20 åren. Den kalluft som varje vinter ligger kring nordpolen sträcker sig vissa år ner över Nordamerika och andra år över norra Europa. Många av de extremt milda vintrarna vi haft under de senaste årtiondena har samtidigt varit rejält kalla i Kanada och USA medan det förra vintern blev tvärtom. Kallt här, och milt där.

När väl snön faller i södra Sverige ställer den ofta till med problem, och det är säkert många som drabbas i trafiken eller på andra sätt av snökaoset

i dag. Men om ni har möjlighet kanske ni kan passa på att njuta av snön också. Någon gång, troligen i en ganska nära framtid, lär det vara sista gången södra Sverige drabbas av snökaos redan i november.

Vem vet, kanske det är redan i år?