Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nu har Putin blivit en tunnis

Det har gått grus i Vladimir Putins tidigare så väloljade maskineri.

Machomannen är på väg att förvandlas till en tunnis inför presidentvalet i vår.

Rapporter om valfusk, hackerattacker och angrepp på oppositionella gör Kreml desperat.

Bekräftelsen på läget: en kraftig tillbakagång för Putins parti Förenade Ryssland, från 64 procent förra valet till under 50 procent i parlamentsvalet i går.

I motsats till andra val så handlade gårdagens inte om vem som skulle vinna. Segern för Putins parti Förenade Ryssland var given på förhand. Allt handlade om hur stor deras majoritet skulle bli.

Parlamentarikerna från Förenade Ryssland har hittills haft egen majoritet, och deras enda jobb är att lydigt rösta som Kreml vill.

Det var ingen slump när parlamentets Putintrogne talman Boris Gryzlov häromåret deklarerade att Duman (Rysslands parlament) inte är någon plats för diskussioner,

Kreml har alltid på olika sätt manipulerat valen. Putin kontrollerar alla stora tv-kanaler och övriga medier. Oppositionen får i stort sett inget utrymme alls i press, radio och tv. En rad partier får inte ställa upp.

Demonstrerar de på gatorna haglar batongslagen över dem.

Men den här gången förekom dessutom organiserat valfusk med dubbelröster och ogenomskinliga valurnor som i förväg fyllts med röstsedlar.

Golos, den enda oberoende valobservatörsorganisationen, fick i går sin sajt hackad. Dagen före greps organisationens ledare på flygplatsen i Moskva. Hennes dator påstods innehålla förbjuden mjukvara.

Ledarna i Kreml är uppenbart nervösa. Det är bara några veckor sedan Putin blev utbuad när han framträdde på en kampsportsgala i Moskva. Det är första gången det skett.

Putins parti tappar rejält, trots tricks och fuskande.

Den förre KGB-agenten har alltid varit mycket populär bland ryssarna, men i takt med att hans auktoritära tendenser blir allt tydligare, och korruptionen florerar fritt, reagerar allt fler. Putins machostil, där han skjuter sibiriska tigrar, flyger helikopter och rider i bar överkropp, verkar inte längre gå hem.

Parlamentsvalet är ett genrep inför presidentvalet i mars. Putin får säkert en odiskutabel majoritet. Frågan är bara hur omfattande fusk som behövs.