Här är Mars-kapsel ute på sin jungfruresa

Publicerad 2014-12-05

Andra gången gilt.

Rymdkapseln Orion är nu för första gången uppe i rymden.

Om allt går som det ska kan den i framtiden åka hela vägen till Mars.

Tanken var att att rymdkapseln Orion skulle ta sitt första kritiska steg – och åka på sin jungfruresa upp till rymden från Cape Canaveral i Florida, USA – redan i går.

Trots upprepade försök bestämde sig Nasa för att skjuta upp rymdfärden till i dag för att vinden på marken översteg de fastställda gränserna.

Strax efter klockan 13 i dag lyfte så Orion under soluppgången. Allt gick som det ska.

Efterträder Apollo

Tanken är att Orion i framtiden ska nå hela vägen till Mars med en hel besättning år 2030.

På den här första testflygningen är den dock obemmanad. Rymdskeppet sköts upp från marken och in i rymden med hjälp av en Delta IV-raket. Väl på rätt höjd lossade Nasa:s tekniker på plats i Florida raketsystemet, som börjat sin resa tillbaka till jorden med hjälp av sofallskärmar.

Under fyra timmar ska Orion nu åka två varv runt jorden.

Kapseln kommer flyga på drygt 5800 kilometers höjd, 15 gånger högre än den internationella rymdstationen.

Det är första gången på 42 år som Nasa sänder en kapsel byggt för människor så långt bort från jorden. Sist Nasa gjorde det var med Apollo till månen.

Under dagens jordenruntresa ska Nasa testa många av färjans mest kritiska system kopplat till säkerhet, däribland värmeskölden som ska klara mer än 2200 grader celsius.

Ska leda till Mars

Orion är den första rymdkapseln som har byggts för att köra en besättning i de avlägsna delarna av rymden sedan Apollo. Den är byggd att åka längre bort än någon annan människa tidigare har varit, långt bortom månen.

Orion kommer därmed att öppna för rymdresor mellan månen och Mars. Och en dag är förhoppningen att människan ska gå på den röda planeten.

En av Orions första uppdrag blir att tillsammans med astronauter utforska en astroid, som kommer att placeras i en stabil bana runt månen med hjälp av en robotfarkost. Där kommer astronauterna testa ny teknik som kan hjälpa Nasa i framtiden för att kunna skicka tunga laster till Mars i förväg. Men det blir först under 2020-talet.

Efter Orions två varv runt jorden i dag är tanken att resan ska få ett abrupt slut – och landa i Stilla havet utanför Mexicos kust med hjälp av flera fallskärmar.