RÅ: Vi behöver fler åklagare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-14

”Ett utomordentligt allvarligt angrepp på rättsstatliga funktioner”

Riksåklagare Fredrik Wersäll kallar attentatet ett ”utomordentligt allvarligt angrepp på rättsstatliga funktioner” om det har samband med organiserad brottslighet.

Och säger att det behövs fler åklagare mot den organiserade brottsligheten.

– Om jag inte minns fel så har vi begärt medel för ytterligare tio åklagare som sysslar med organiserad brottslighet, säger Fredrik Wersäll till Aftonbladet.se.

Enligt Wersäll kan attentatet vara ett tecken på att de kriminella gängen känner sig pressade.

– Paradoxalt nog kan det vara så att ett sånt här angrepp är ett tecken på att man inom gäng av det här slaget känner sig trängda, säger han.

– Tills vidare kan vi arbeta med hypotesen att detta är en motreaktion. På det sättet är det självklart väldigt allvarligt, säger Wersäll.

Tror du att de kriminella gängen trappar upp kampen mot rättsväsendet?

– Det kan mycket väl vara så. Som arbetshypotes tror jag säkert att man skulle kunna göra det antagandet.

Finns det en risk att åklagarnas arbete påverkas?

– Jag tror inte det och hoppas att det inte är så. Det är så att vi är väldigt medvetna om att vissa typer av mål är förenade med vissa ökade risker.

– Vi har under de senaste åren satt in ett antal åtgärder för att öka åklagarnas säkerhet. I enlighet med vår säkerhetsplan håller vi på med ett heltäckande skydd för våra åklagare beroende på vilka typer av brott man handlägger, men jag vill inte närmare kommentera innehållet.

Behövs det fler åklagare som jobbar mot organiserad brottslighet?

– Ja, jag gör den bedömningen.

Får du gehör för den åsikten från politiskt håll?

– Jag vet att frågan är väldigt prioriterad av justitieministern, sen vet jag att det i det korta perspektivet inte står i hennes makt att förstärka åklagarmyndighetens budget. Men jag utgår ifrån att det här är en dialog som kommer att ske inom ramen för budgetförhandlingarna inför nästa år.