”Vi har inte diskuterat det”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-10

Svenska butikskedjor verkar inte för förbud

Plastkassar förbjuds på allt fler platser i världen.

I San Francisco är plastkassar förbjudna. I Uganda, Kenya och Zanzibar är tunna plastpåsar förbjudna. Regeringen i Australien vill förbjuda plastkassar.

Aftonbladet.se har frågat ICA, Axfood, Coop, Systembolaget och H&M om deras policy kring plastkassar.

ICA – Emma Månson, informatör: – Vi har tagit fram en påse som innehåller plast, men den innehåller också 30-40 procent förnyelsebara råvaror i form av stärkelse. Den finns att beställa för butikerna sen mitten av december.

Har ni diskuterat att avskaffa plastpåsarna helt och hållet?

– Det är inget vi diskuterat nu.

Axfood – Ingmar Kroon, presschef: – 85 procent av alla sopor i Sverige förbränns. Plastpåsarna har väldigt stort förbränningsvärde, om inte plastpåsarna finns mer måste man tillföra något bränsle, kanske till och med olja. Ur klimatsynpunkt är det inte säkert att det blir någon fördel. Plastpåsarna gör nytta i sopförbränningen.

Har ni diskuterat att avskaffa plastpåsarna helt och hållet?

– Vi räknar med att inom ett år ha plastpåsar av polyetenplast av etanol.

Coop – Magnus Frisk, informationschef: – Nu i februari kommer vi att lansera en ny plastkasse. Den är tillverkad av majsstärkelse och nedbrytbar polyester. Fördelarna är att den här är komposterbar och minskar oljeberoendet. Vi ser det som ett steg i rätt riktning. De gamla plastkassarna kommer tills vidare finnas kvar, sen ska vi utvärdera och se.

Har ni diskuterat att avskaffa plastpåsarna helt och hållet?

– Nej, det har vi inte gjort. Jag vet faktiskt inte varför vi inte dikskuterat det. I dagsläget är det nog inte rimligt, det skulle bli problem i butikerna. Vi följer givetvis den här debatten och kollar med alla medlemmar som är våra ägare om de tycker det är en bra idé, och kollar om det är praktiskt genomförbart.

Systembolaget – Lennart Agén, informationschef: – Vi tillhandahåller inte plastkassar gratis, det kostar en krona. Bärkassen är till 90 procent gjord av återvunnen plastråvara, sen så är den tryckt med vattenbaserad tryckfärg. Och så säljer vi även en miljöbärkasse som är speciellt tillverkad för att användas för flaskor och boxar. Vi säljer 70 miljoner plastkassar om året.

Har ni diskuterat att avskaffa plastpåsarna helt och hållet?

– Vi tittar på det kontinuerligt.

H&M – Camilla Emilsson Falk (svarar via mail ): – Vi tittar för närvarande på olika alternativ och vi fortsätter att undersöka på vad sätt vi kan miljöanpassa våra förpackningar och bärkassar ytterligare.