Professor: plastpåse från etanol bäst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-10

Professor: Jag förespråkar plastpåsar tillverkade från etanol

Plastpåsar av polyeten, plastpåsar av polyester och stärkelse, papperskassar och tygpåsar.

Enligt Thomas Hjertberg, professor i polymerteknologi vid Chalmers, är plastpåsar från etanol det miljövänligaste alternativet.

– Det jag förespråkar om vi har ett system som i Sverige, är samma polyetenpåse som vi har nu men tillverkad av förnyelsebar råvara, säger han till Aftonbladet.se.

Ett förbud av den typen som nu diskuteras i Australien är enligt Thomas Hjertberg inte den bästa lösningen.

– Nej, jag förordar inte det, men det vore naturligtvis en fördel om förbrukningen av plastpåsar minskar i sig, säger han.

– Nästan hälften av de plastpåsar som sprids och skräpar ned i Australien blåser iväg från soptipparna. Den andra halvan kommer av att människor slänger dem i naturen. Och om man jämför med Sverige är det här ett lindrigt problem. Vi använder inte lika många plastpåsar i Sverige därför att de kostar pengar, säger Thomas Hjertberg.

Och när det gäller klimatpåverkan?

– Det allvarligaste med nästan all typ av förpackningsmaterial är att råvaran är olja och det blir koldioxid. Men om man jämför papperskassar med plastpåsar så väger en papperskasse nästan sju gånger mer. Att göra papper kräver också energi.

Vilket är det bästa alternativet?

– Det jag förespråkar om vi har ett system som i Sverige, är samma polyetenpåse som vi har nu men tillverkad av förnyelsebar råvara. Etanol omgjord till eten som görs till polyeten. I dagsläget görs etanolen av sockerrör.

– Sådana plastpåsar skulle minska koldioxidutsläppen med cirka 70 procent.

– I dagsläget ger de plastpåsar som är baserade på stärkelse minst koldioxidpåverkan.

Fotnot: Thomas Hjertberg är professor i polymerteknologi vid Chalmers tekniska högskola och koordinator för ett projekt som tittar på förutsättningarna för polyetentillverkning i Sverige.