Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Ambulansföretag krävs på 1,3 miljoner

Publicerad 2019-10-07

Inte alltid bråttom. Arkivbild.

Istället för att rulla på jobb har ambulanser i Stockholm stått still i 1 400 timmar första halvåret i år.

Nu kräver Region Stockholm miljonersättning från ambulansföretaget Falck, enligt det nya avtal som började gälla i januari.

Även företagen Samariten och Aisab kritiseras.

Falck ambulans AB krävs på drygt 1,3 miljoner kronor efter en avstämning av det första halvåret med det nya ambulansavtalet, rapporterar nyhetsbyrån Sir.én.

Ambulanser som skulle ha varit i drift har i stället stått stilla i 1 400 timmar. Något Region Stockholm ser "mycket allvarligt" på.

– Region Stockholm ställer mycket höga krav på tillgänglighet och kräver alltid att ambulansföretagen levererar de drifttimmar som avtalats, skriver Jonas Jareborg, tillförordnad enhetschef, i ett mejl till Siren

Det nya avtalet började gälla den 31 januari i år.

Fram till och med juli månad har Falck underproducerat drifttid motsvarande en ambulans som stått stilla i 58 dygn.

Rätt till ersättning

Regionen har enligt avtalet rätt att kräva ersättning om drifttiden är under 99,5 procent av den beställda. Under februari till juli har drifttiden varje månad legat mellan 1,6 och 2,8 procent lägre än avtalat, uppger Sirén.

I beslutet understryker regionen att ambulansverksamheten är en samhällskritisk verksamhet. Jareborg ser dock inga patientsäkerhetsrisker i nuläget.

– Vi har under den aktuella perioden haft tillräckligt antal ambulanser. Tillgängligheten och beredskapen var god, beredskapsmålen uppnåddes. Men vi ser allvarligt på, och vill säkerställa att vi alltid får den driftstid som vi avtalat, säger han.

Utöver vitet har regionen begärt att ersättningen för de driftstimmar som inte levererats ska sänkas med 2 500 kronor per timme – vilket blir 3,5 miljoner kronor.

Även Samariten och Aisab kritiseras

Enligt regionens beslut är parterna idag inte överens om denna reducering.

Inte heller ambulansbolaget Samariten och regionägda Aisab klarar att nå upp till det avtalade antalet drifttimmar.

– De har båda haft en hög tillgänglighet, de har inte passerat vitesgrundande nivå, skriver Jonas Jareborg i ett mejl till Siren.

Enligt besluten ser Region Stockholm "mycket allvarligt" även på bristerna gällande Samariten och Aisab.