Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Annétthe, 58, döms för miljonbedrägerier

Publicerad 2013-09-26

Annétthe Zettergren på flygplatsen i Bangkok.

Hon bluffade sin sambo och landstinget på miljonbelopp.

Sedan flydde Annétthe Zettergren, 58, till Thailand.

Nu döms hon till fängelse.

Annétthe Zettergren, 58, var moderat landstingspolitiker och satt i polisstyrelsen. Samtidigt jobbade hon som sjukgymnast.

I den senare av rollerna misstänktes hon bland annat ha fakturerat för ett stort antal behandlingar som aldrig ägt rum – och lyckades blåsa Landstinget i Värmland på miljonbelopp. Runt fyra miljoner kronor under tiden 2007 – 2012.

När hon granskades avsade sig Annétthe Zettergren sina politiska uppdrag och efter att hon i början av förra hösten polisanmälts av landstinget flydde hon till Thailand.

Ska betala tillbaka

Först ett halvår senare, i mars i år, greps hon i landet.

I juli åtalades hon förutom för det grova bedrägeriet mot landstinget, också för samma typ av brott mot sin dåvarande sambo. Åklagaren menade att hon dagen innan hon åkte till Thailand förde över nära en miljon kronor från hans företagskonto.

I dag föll domen.

Annétthe Zettergren döms till 3,5 års fängelse för två fall av grovt bedrägeri.

Hon ska betala drygt 3,9 miljoner kronor i skadestånd till Landstinget i Värmland. Till sin förre sambo ska hon betala drygt 350 000 kronor i skadestånd, men också med nära 600 000 kronor tillsammans med den släkting som åtalades i samma mål.

"Vi tror på patienterna"

Åklagaren menade att Annétthe Zettergren fakturerat för omkring 15 000 besök som aldrig ägt rum. I rätten hördes 120 vittnen under den sammanlagt 18 dagar långa rättegången.

– Vi kom fram till att det rör sig om drygt 13 000 besök som aldrig ägt rum. Vi tror på det patienterna berättat, många av dem har haft kalendrar där de skrivit upp sina besök. Men det var ett antal personer som var lite osäkra på hur många gånger de varit där, om det kanske var tio eller tjugo gånger, och i de fallen har vi räknat till hennes fördel och räknat av det, säger Lars Bjurstam, lagman i Värmlands tingsrätt.

Annétthe Zettergren har erkänt brottet mot sin förre sambo, men nekat till brott mot landstinget.

Släkting döms också

I rätten sa hon att hon inte minns så mycket, hävdade att allt berodde på slarv, okunskap om datorer och att hon kan ha blandat ihop patienterna.

– Vi menar att det är så många fall att det inte bara kan vara en fråga om förväxlingar och slarv. Det har skett systematiskt och då måste hon ha gjort det avsiktligen, säger Lars Bjurstam.

58-åringens advokat, Richard Schönmeyr, tycker att påföljden ska vara lägre än vad den blev.

– Men vi har inte analyserat domen ännu och vet inte om det blir en överklagan eller ej, säger han.

Hennes släkting, som åtalades i samma mål, misstänktes ha upplåtit sitt företagskonto för pengarna Annétthe Zettergren tog från sambon och sedan fört över dem till sitt privata konto. Mannen döms för grovt penninghäleri till villkorlig dom och samhällstjänst. Han ska också tillsammans med Annétthe Zettergren betala nära 600 000 kronor i skadestånd.