Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

"Det har blivit fel"

Publicerad 2013-08-06

Anklagad för att ha stulit miljoner skattekronor

Hon fakturerade hundratals patientbesök - trots att de aldrig inträffat.

Och kom över miljontals skattekronor.

Expolitikern Annétthe Zettergren erkänner i rätten att något gått snett – men minns inte varför.

Sjukgymnasten och tidigare moderatpolitikern i Värmland, Annétthe Zettergren, anklagas för att ha hittat på en mängd besök från patienter som antingen aldrig besökt henne eller själva hävdar att de endast besökt henne en bråkdel av det antal gånger hon tagit pengar från landstinget för.

Under rättegången säger Annétthe Zettergren att hon inte minns så mycket av det där, och hävdar att hon kan ha blandat ihop patienterna och att "det blivit fel".

Slår tillbaka

Åklagaren menar att det är grovt bedrägeri, men Annétthe Zettergren och hennes advokat Richard Schönmeyr står på sig: Allt är slarv, okunskap om datorer, en mystisk kvinna som skrivit hennes journaler – och angrepp från medier och politiska rivaler.

– Jag är kvinna, jag är en utböling från Uppland, och så företräder jag ett blått parti. Jag är känd för att driva frågorna jag trodde på. Sist men inte minst hade jag en personlig registreringsskylt. Det har gjort att jag fått fiender, i politiken. För till sist är det jantelagen som regerar, sa Zettergren i sitt inledande anförande i Karlstads tingsrätt vid 13-tiden på måndagen.

14 besök blev 186

Gång på gång. Patient efter patient. Åklagare Barbro Brännlund räknade upp en mängd personer som Annétthe Zettergren fakturerat landstinget för. Men antalet gånger patienterna själva anser sig vara säkra på att de besökt Zettergren och antalet gånger hon tagit betalt går inte jämnt ut.

Patient: Minns tolv besök – landstinget fakturerades för 85 stycken under 2008.

Patient: Minns ett besök på 1990-talet – landstinget fakturerades för 30 besök 2011.

Patient: Minns ett besök – landstinget fakturerades för 71 besök.

– Jag blandade ihop henne med någon annan, säger Annétte Zettergren till åklagaren.

Varför det hänt om och om igen under flera års tid kan hon inte förklara, men Zettergren erkänner att det inte gått rätt till:

– Jag har varit oerhört slarvig.

Försvar 1: Minns inte

Mycket under rättegången handlar om Annétthe Zettergrens minne. Själv säger hon sig inte minnas hur det ligger till med en god portion av de bevis som åklagaren fört fram. Hon minns inte när journaler skrivits, om de skrivits på papper eller i datorn, på vilken dator de kan ha skrivits eller ens vem som skrivit dem. 

Åklagaren är skeptisk till Zettergrens fläckvisa minne, där hon minns patienterna vid namn – men ska ha skrivit upp onormalt många besök.

– Sådant minne finns inte, säger Barbro Brännlund.

Men Zettergrens advokat Richard Schönmeyr menar att hennes minne tagit skada av det senaste årets turbulens där hon granskats, bevakats och jagats av rättsväsendet, landstinget och medier.

– Hon har varit utsatt för en ganska hård press, hon har haft en hjärtsvikt som hon får medicin för och det var därför hon tog timeouten. Jag tror man förtränger bland annat, säger advokaten.

Försvar 2: Mystisk kvinna

Då och då under rättegången nämns en kvinna. Enligt Zettergren är det hon som skrivit en stor del av hennes patientjournaler, hjälpt till att skriva över dem från papper till dator och så vidare. Nu saknas en stor del av journalerna – men Zettergren vill inte berätta vem kvinnan är, det enda hon avslöjar om den mystiska journalskriverskan är att hon dog i cancer i november förra året. Orsaken till att hon inte vill avslöja hennes identitet uppger Zettergren är att hon inte vill utsätta hennes familj för ett mediedrev.

– Vi vet ingenting mer än det hon säger. Jag tror inte att hon skrivit journaler. Vi vet ju vad den tekniska undersökningen visar, det är fakta, säger åklagare Barbro Brännnlund som försökte uppmana Zettergen att avslöja kvinnans identitet, för sin egen skull och för alla hennes patienters, vars journaler är ute på vift om kvinnan haft dem vid sin död.

Försvar 3: Slarv

I slutändan erkänner Annétthe Zettergren att så mycket blivit fel, att för mycket fakturerats, att namn blandats ihop och att patientkontakterna inte dokumenterats på rätt sätt.

– Det är naturligtvis otroligt omdömeslöst av mig att göra såhär. Jag hade gärna haft det här ogjort men tyvärr kan jag inte göra det i dag, sa hon när hon fick tala fritt inför rätten och 30-talet åhörare.

Men hon anser sig inte vara en bedragare.

– Hon har gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, säger åklagare Barbro Brännlund till Aftonbladet.

I morgon, tisdag, fortsätter förhören med Annétthe Zettergren då samtliga patienter som minns sina besök ska räknas upp och Zettergren ska kommentera varför patienterna och hennes versioner går isär.

Rättegången är planerad att pågå augusti ut och den 25 augusti ska Zettergrens före detta sambo Olle Sandersson vittna i tingsrätten.

Annétthe Zettergren misstänks ha plundrat den tidigare sambons företagskonto på 965 000 kronor dagen innan hon flydde till Thailand i september förra året.

ANNONS