Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Högsta domstolen prövar inte Encrobevisning

Beatrice Nordensson/TT, Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-05-19

Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Arkivbild.

Högsta domstolen (HD) meddelar inte prövningstillstånd till en man som överklagat en hovrättsdom med hänvisning till att material från Encrochat bör vara otillåtet.

Den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat har enligt polis använts av kriminella över hela Europa, däribland Sverige. Sedan fransk polis lyckades knäcka tjänsten och ta del av kommunikationen har en rad stora åtal i Sverige väckts grundat på materialet. Även flera domar har hunnit meddelas.

I flera av Encromålen har dock försvarsadvokater uttryckt kritik mot användningen av materialet, då man menar att det inte bör tillåtas som bevis i domstol, bland annat med anledning av oklarheter kring hur fransk polis fick tillgång till chattarna.

Otillåten bevisning

Att frågan nu nådde HD beror på att en man som dömts i hovrätten för bland annat grovt narkotikabrott, vilket delvis baserades på Encro-bevisning, hade valt att överklaga. Försvarets argument var att bevismaterialet från Encrochat var otillåtet då det har inhämtats på ett sätt som strider mot såväl nationell som internationell rätt.

Högsta domstolen har nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd för mannen.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", står det i beslutet.

Riksåklagare Petra Lundh har tidigare i en skrivelse till HD uttryckt att det inte är nödvändigt för domstolen att uttala sig i frågan om Encrochats vara eller icke vara i svenska domstolar.

Klart rättsläge

"Det finns ett stort antal beslut från svenska domstolar där Encrochat-bevisning har tillåtits, bland dessa flera hovrättsbeslut. I inget fall har bevisningen avvisats. Hovrätterna har också i flera fall lagt Encrochat-bevisning till grund för fällande domar. Rättsläget är enligt min uppfattning klart", sade hon i ett pressmeddelande i samband med skrivelsen till HD.

Andra anser dock att ett klargörande skulle vara välkommet. Det sade bland annat Thomas Kaevergaard, hovrättsråd i Svea hovrätt, nyligen i en intervju med TT.

– Absolut, det borde ha ett stort värde. Det här har ju blivit en jättestor fråga, sade Kaevergaard.

Följ ämnen i artikeln