Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Påven besöker Sydostasien

TT-AFP

Uppdaterad 2024-08-31 | Publicerad 2024-08-30

Påve Franciskus gör en tolv dagar lång resa till Sydostasien. Arkivbild.

Påve Franciskus flyger på måndag 2 september till Indonesien och inleder därmed ett tolv dagar långt besök i Sydostasien.

Det blir den längsta resan och även den som tar 87-åringen allra längst bort från Vatikanstaten under hans tid som påve.

Förutom Jakarta i Indonesien kommer Franciskus även att besöka Papua Nya Guinea, Östtimor och Singapore. Han kommer att tala inför publik 16 gånger under resan.

Det påvliga besöket var planerat att ske under 2020, men fick då ställas in på grund av coronapandemin. Under de fyra år som gått har den 87-årige påvens hälsa försämrats och han tar sig nu runt med hjälp av rullstol.

En planerad resa till Dubai för att närvara vid ett av FN:s klimatmöten ställdes in i höstas, men Vatikanen meddelar att det sydostasiatiska besöket blir av som planerat. Påven reser med sin husläkare och två sköterskor vilket han även gjort tidigare.

Förutom officiella framträdanden kommer Franciskus att träffa Indonesiens president Joko Widodo, lokala kyrkliga ledare och representanter från ungdomsorganisationer. Den 5 september ska han dessutom möta imamen Nasaruddin Umar vid Istiqlal-moskén i Jakarta.

Målet med resan är att tala till den ökande katolska befolkningen i de fyra länderna och att stärka det påvliga ämbetets position.