Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tomas, 42, kördes ihjäl på väg till veteranbilsträff – hedras med cruising

Uppdaterad 14.17 | Publicerad 12.17

– Tomas älskade gifflar, vanilla-buns och mjuk pepparkaka. På bilden har han precis fått tag på ett par gifflar-glasögon och hans favoritfika på samma gång, säger brodern Mikael.

På väg till en bilträff blev familjens veteranbil påkörd av en misstänkt rattfyllerist.

Tomas Larsson, 42, dog i frontalkrocken – och i dag samlas bilentusiaster från hela Sverige för att hedra hans minne.

– Det är jättefint. Det visar på hur bilentusiamkretsen håller ihop när något sådant här tragiskt sker, säger Mikael Larsson, bror till Tomas.

Mitt i högsommaren skulle bilträffen Summer Meet äga rum och människor från hela landet packade sina veteranbilar för att ta sig till Västerås.

Tomas Larsson med fru, son och hund åkte i sin bil på E18 – strax väster om Hallstahammar – när de utan förvarning fick möte i deras körfält.

En skåpbil svängde ut rakt framför dem och det fanns ingen möjlighet att väja undan. Bilarna frontalkrockade och alla som färdades i bilarna skadades allvarligt.

Tomas överlevde inte krocken. Även familjens hund Rocky dog.

Veteranbilar på Summer Meet i somras.

”Känns fortfarande overkligt”

Mikael Larsson, Tomas bror, var på en resa i England när han mottog det tunga beskedet senare samma dag.

– Min sambo ringde och berättade att min bror hade gått bort och då bröt jag ihop fullständigt, säger Mikael Larsson.

– Det känns fortfarande overkligt att ta in det.

Polisen kunde konstatera att föraren i skåpbilen som genomförde den vårdslösa omkörningen hade 1,73 i promille alkohol i blodet.

Den misstänkta mannen har erkänt att han druckit alkohol dagen innan och trots förbud påbörjade en omkörning och missbedömde situationen. Han har nu åtalas för grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

– Det är för jävligt. Det borde inte vara så, man önskar att folk skulle ha bättre omdöme. Förhoppningsvis kanske det är fler som får sig en tankeställare efter sådana här tragiska olyckor, säger Mikael.

Vårdas fortfarande på sjukhus

Tomas fru drabbades av omfattande hjärnskador och vårdas ännu på sjukhus. Mikael berättar att det ännu är oklart om hon någonsin kommer vakna igen.

Sonen vårdades också länge på sjukhus med svåra skador, men har nu fått komma hem till sin faster Anna och återhämtar sig.

– De flesta benbrotten har läkt ihop och det blir bättre och bättre skulle jag säga, även fast det såklart är tufft. Han har legat åtta veckor på sjukhus med gips och har nyligen fått börja gå kortare sträckor med stöd.

Tomas, Mikael och deras syster Anna har delat intresset för bilar och deras familjer har åkt på massor av bilträffar tillsammans. Nu kommer det aldrig bli detsamma, menar Mikael.

– Vi kämpar allihopa. Livet måste ju tyvärr gå vidare.

”Betytt så mycket för oss alla”

Under Summer Meet hölls en tyst minut och i dag äger begravningen rum i Karlskoga kyrka.

Flera vänner och bekanta har bestämt sig för att gemensamt ge sig ut på vägarna under fredagen för att hedra Tomas minne. Men det är inte bara de närmaste vännerna som planerar att cruisa med sina veteranbilar till begravningen.

Flera andra som deltog under Summer Meet har blivit väldigt berörda av den tragiska olyckan – och meddelat Mikael att de också planerar att hedra Tomas.

– Tomas var väldigt omtyckt och hade mycket vänner. Det var väldigt många som uppskattade honom. Begravningen är öppen för alla som vill komma. Alla är välkomna och det känns jättefint att så många vill hedra hans minne, säger Mikael.

Han berättar att Tomas älskade att vara ute i skogen och jaga – och att han hade ett stort intresse för ”jänkebilar” och hemvärnet.

– Han var snäll, omtänksam, rolig och hade alltid glimten i ögat. Han har betytt så mycket för oss alla och saknaden är oerhört stor.

Följ ämnen i artikeln