Rött ljus för klogroda och musselblomma

TT

Uppdaterad 11.18 | Publicerad 08.43

Har du musselblomma i din trädgårdsdamm eller en afrikansk klogroda i akvariet ska du ha stenkoll. Arterna kan hota svensk natur och får absolut inte släppas ut enligt ett nytt förbud.

En vattenväxt, en groda och en liten fisk. Från och det med 2 augusti är det inte längre tillåtet att sälja, byta, odla, föda upp eller transportera de tre arterna musselblomma, afrikansk klogroda och mummichog.

Ingen av arterna finns ännu i svensk natur men har du exempelvis en musselblomma, som även kallas vattensallad, i ditt akvarium eller trädgårdsdamm måste du slänga den i soporna eller i en sluten kompost.

Afrikansk klogroda förekommer som husdjur. Den som har en groda hemma får behålla den tills den dör.

”Du måste dock vara säker på att grodan inte kan föröka sig eller rymma”, säger Henrik Lange, samordnare för invasiva främmande arter på Naturvårdsverket i en presskommentar.

Grodan används även som försöksdjur och den som forskar på arten behöver nu tillstånd från Naturvårdsverket.

Den tredje arten är mummichog, en fisk från Nordamerikas östkust som kan leva i både sött och salt vatten. Mummichog förekommer ännu inte i Sverige, men finns längs den spanska och portugisiska kusten.

Förbudet, som kommer från EU, kommer för att de tre arterna sprider sig eftersom de kan hota den biologiska mångfalden, ekonomin eller människors hälsa.

Följ ämnen i artikeln